Pepene murat
PrinteazaPepene murat din: pepeni, usturoi, sare, telina, marar.
- pepenasi
- usturoi
- telina
- marar
- apa
- sare
Mod de preparare:
Se recomandă să se folosească numai pepeni din soiuri târzii. Se aleg pepeni mici, proaspeţi, întregi, cu miezul înroşit. Se spală şi se lasă să se scurgă bine de apă.
Deoarece coaja pepenelui este foarte groasă, este necesar să se înţepe de câteva ori cu un beţişor din lemn, bine ascuţit, pentru a-l pătrunde saramura.
In borcan se aşează mai întâi frunze de ţelină şi mărar uscat cu floare, apoi pepenaşii, unul lângă altul, până sus. Când sunt goluri prea mari, se adaugă şi câteva gogonele sau felii subţiri de morcovi, ca să se umple bine borcanul.
Se curăţă şi o căpăţână sau două de usturoi şi se presară căţeii printre pepenaşi. Deasupra se pun frunze de ţelină şi mărar uscat, peste care se fixează două scândurele.
Se prepară o saramură cu 45 g sare pentru fiecare litru de apă, care se toarnă clocotită în borcan, peste pepeni, pe care trebuie să-i acopere bine.
Se închide imediat borcanul cu două rânduri de celofan, se lasă pe loc să se răcească, după care se aşează la păstrat.