Perisoare cu smantana (varianta)
PrinteazaPerisoare cu smantana
- 750 g carne
- 50 g grăsime de la rinichi
- 125 g miez de paine
- 1 ou
- sare
- piper
- mărar
- pătrunjel tocat
Pentru sos :
- 5 linguri lapte
- un vîrf de cutit boia
- 5-6 linguri smantană
- 2 linguri grăsime pentru prăjit
Pentru rîntaş :
- făină şi unt
Dăm carnea de vacă sau de mînzat de două ori prin maşină. Muiem în lapte miezul de paine de o zi, lăsînd să se îmbibe. îl stoarcem şi îl punem în tocătură. Adăugăm ou bătut cu furculiţa, piper, sare şi 3-4 linguri de apă sau zeamă de carne. Frămîntăm bine compoziţia; cu mana unsă cu grăsime facem perişoare potrivit de mari (ca o nucă mijlocie) şi le tăvălim în puţină făină. Apoi le prăjim în grăsime încinsă, fără să le rumenim. Le scoatem într-o farfurie sau într-o cratiţă.
Facem un rantaş din unt şi făină şi stingem cu lapte fierbinte. Adăugăm jumătate din cantitatea de smantană, cîte puţin şi amestecînd mereu. Presărăm foarte puţină boia ca să nu rămînă sosul cenuşiu. In sfîrşit, turnăm sosul bine scăzut peste perişoare şi punem cratiţa să fiarbă descoperit. Potrivim sarea. Inainte de a servi adăugăm şi restul de smantană, încălzită într-o crăticioară, lăsîndu-le să mai dea un singur clocot.
Presărăm foarte puţin pătrunjel şi mărar tocat şi adăugăm o bucăţică de unt proaspăt, fără să mai fiarbă. Servim într-o farfurie fierbinte.
Pofta buna!