Morun fript cu ciuperci din: morun, ciuperci, rosii, ceapa, vermut, unt, sare, piper. Ingrediente: 1 kg morun proaspăt (1 bucată întreagă) 300 g ciuperci mici albe 4 roşii mari 2 cepe 1 lingură cu vermut alb sec 2 linguri cu unt sare piper măcinat Mod de preparare: Curăţaţi şi spălaţi bucata de peşte, săraţi […]
Peşte alb (cod) cu ciuperci si sos de rosii (video)
PrinteazaPeşte alb (cod) cu ciuperci si sos de rosii – o alegere excelentă pentru o masă sănătoasă și echilibrată. Combinat cu ciuperci și sos de roșii, acest preparat este aromat, ușor de făcut și potrivit pentru orice ocazie.
Textura delicată a peștelui se completează perfect cu sosul bogat și ciupercile cărnoase, oferind un adevărat festin de gusturi.
Ingrediente (pentru 4 porții)
Pentru pește
- 4 fileuri de cod (aproximativ 600 g) – baza rețetei, oferă o carne albă, delicată
- 1 lingură suc de lămâie – pentru a accentua prospețimea peștelui
- 1 lingură ulei de măsline – ajută la gătirea uniformă
- 1/2 linguriță sare – pentru a intensifica gustul natural
- 1/4 linguriță piper alb – pentru o aromă subtilă
Pentru sos
- 200 g ciuperci (champignon sau pleurotus), feliate – adaugă textură și profunzime preparatului
- 1 ceapă mică, tocată fin – oferă dulceață sosului
- 2 căței de usturoi, zdrobiți – pentru o notă de aromă specifică
- 400 g roșii pasate – baza sosului, aduce prospețime și culoare
- 1 linguriță oregano uscat – oferă o notă mediteraneană
- 1 linguriță zahăr – echilibrează aciditatea roșiilor
- 1 lingură ulei de măsline – pentru călirea legumelor
- Sare și piper, după gust
Mod de preparare
Spală fileurile de cod și tamponează-le cu un prosop de hârtie pentru a îndepărta excesul de apă. Stropește-le cu suc de lămâie, presară sare și piper și lasă-le la marinat timp de 10-15 minute.
Într-o tigaie mare, încălzește o lingură de ulei de măsline. Adaugă fileurile de cod și gătește-le la foc mediu timp de 2-3 minute pe fiecare parte, până când devin opace și încep să se desfacă ușor. Scoate-le din tigaie și pune-le deoparte.
În aceeași tigaie, adaugă o lingură de ulei de măsline și călește ceapa până devine translucidă. Adaugă usturoiul și gătește-l 1 minut, având grijă să nu se ardă.
Adaugă ciupercile feliate și gătește-le până se înmoaie și încep să elimine lichid.
Toarnă roșiile pasate peste ciuperci și amestecă bine. Adaugă oregano, zahărul, sare și piper după gust.
Lasă sosul să fiarbă la foc mic timp de 10 minute, până când aromele se combină și sosul începe să se îngroașe ușor.
Așază fileurile de cod în tigaie, deasupra sosului, și acoperă-le cu sos. Acoperă tigaia cu un capac și mai gătește totul împreună timp de 5-7 minute, astfel încât peștele să absoarbă aromele sosului.
Servirea
Servește peștele alb cu ciuperci și sos de roșii alături de o garnitură de orez, cartofi natur sau pâine proaspătă.
Decorează cu pătrunjel proaspăt tocat pentru un plus de culoare și prospețime.
Sfaturi utile
Pentru un gust mai bogat, poți adăuga măsline feliate sau capere în sos. Dacă preferi o variantă mai picantă, adaugă un vârf de fulgi de ardei iute.
Acest preparat merge excelent cu un vin alb sec, precum Sauvignon Blanc sau Chardonnay. Dacă preferi băuturile fără alcool, încearcă un ceai rece de citrice sau o apă minerală cu lămâie.
Peşte alb (cod) cu ciuperci si sos de rosii
Plachie de peste (cod) din: fileuri de cod, slanina impanata, ardei gras, rosii, ceapa rosie, usturoi, boia, ulei de masline, patrunjel verde, sare si piper. Ingrediente: 4 fileuri de cod 100 g slănină împănată 500 g ardei gras roşu 250 g ardei gras galben 200 g roşii 2 cepe roşii 2 căţei de usturoi 3 […]
Pofta buna!
Incoming search terms:
- cod peste