Peste alb cu sos de vin
PrinteazaPeste alb cu sos de vin din: peste, morcovi, dafin, patrunjel, unt, faina, oua, smantana, vin, lamaie, mustar, sare, piper, coriandru.
- 2-3 bucăţi de peşte alb
- 1-2 morcovi
- 1 rădăcină de pătrunjel
- 1-2 frunze de dafin
- 2-3 linguri cu unt
- 1 lingură cu făină
- 2 gălbenuşuri
- 100 ml smântână de gătit
- 200 ml vin alb sec
- 1 lămâie
- 1 linguriţă cu muştar
- merişoare
- pătrunjel verde
- sare
- piper
- coriandru
Mod de preparare:
Căleşte în puţin unt morcovii şi rădăcina de pătrunjel tăiate rondele, adaugă 1 l de apă clocotită şi lasă să fiarbă. Când legumele sunt aproape gata, adaugă peştele tăiat în bucăţi, un praf de sare, piper, frunzele de dafin şi mai lasă pe foc 10 minute.
Când s-a răcorit, scoate peştele cu o strecurătoare. Pune-l într-un vas de lut (sau yena) uns cu unt. Incinge apoi într-o tigaie o lingură cu unt, adaugă făina şi amestecă.
Stinge cu supa de peşte strecurată, amestecând energic. Toarnă vinul, amestecând, lasă să dea în 2-3 clocote şi ia de pe foc. Separat, freacă gălbenuşurile cu smântână şi muştarul şi amestecă totul cu sosul fierbinte.
Toarnă sosul peste peşte, stoarce o jumătate de lămâie, presară merişoare şi dă la cuptorul încins pentru 10-15 minute. Serveşte cu verdeaţă tocată mărunt.
Pofta buna!