Peşte alb la cuptor, în felii de costiţă afumată,cu maioneză cu lămâie şi sparanghel
PrinteazaO reteta de peste alb la cuptor din: fileuri de peste alb, rozmarin, coaja si zeama de lamai, piper, costita afumata, ulei de masline, maioneza si sparanghel. Este o combinaţie extraordinară! Se poate prepara cu orice peşte alb de calitate, precum egrefin, scorpie-de-mare, cod sau merluciu, care absoarbe foarte bine aroma mirodeniilor şi se potriveşte cu gustul intens de costiţă afumată şi rozmarin.
- 4 fileuri a câte 200 g de peşte alb, de circa 2,5 cm grosime, curăţate de coajă şi de oase
- frunzele de la 2 fire de rozmarin proaspăt, tocate foarte mărunt
- coaja rasă şi zeama de la 2 lămâi
- piper negru proaspăt măcinat
- 16 felii subţiri de costiţă afumată sau pancetta
- ulei de măsline
- 4 linguri de maioneză
- 2 legături mari de sparanghel, curăţat
Mod de preparare:
Incingeţi cuptorul la 200°C (treapta 6). Condimentaţi fileurile de peşte cu rozmarin, coaja de lămâie rasă (fără partea albă amăruie) şi piper; nu e nevoie de sare fiindcă vom înfăşură peştele în delicioasa costiţă afumată şi sărată. Aşezaţi feliile de costiţă sau pancetta pe o planşetă şi aplatizaţi-le cu lama unui cuţit. Puneţi 4 felii de costiţă una peste alta, uşor suprapuse, aşezaţi deasupra un file de peşte şi înfăşuraţi-l în feliile de costiţă.
Incălziţi uşor o tigaie mare nonaderentă, adăugaţi puţin ulei de măsline şi puneţi peştele la prăjit, cu partea mai frumoasă în sus. Prăjiţi-l un minut, apoi introduceţi tigaia în cuptorul încins pentru 10-12 minute, în funcţie de grosimea peştelui, până când costiţa devine aurie şi crocantă.
Intre timp, puteţi prepara maioneza cu lămâie. Eu amestec maioneza preparată în casă cu zeamă de lămâie din belşug şi cu piper. Dacă însă preferaţi să faceţi o mică pauză, cu un pahar de vin în faţă, folosiţi maioneză din comerţ.
Trebuie să adăugaţi suficientă lămâie, pentru ca sosul să fie puţin mai acrişor, deoarece gustul lui o să fie mai puţin intens când îl veţi consuma cu peşte şi sparanghel. Nu vă faceţi griji dacă maioneza pare să fie mai subţire decât de obicei; este pur şi simplu mai delicată.
Sparanghelul este o garnitură excelentă deoarece, la fel ca peştele, merge foarte bine cu costiţa. Puteţi să-l fierbeţi în apă sau la aburi; prin ambele metode, va fi la fel de fin şi va contrasta plăcut cu consistenţa peştelui.
Când e gata, amestecaţi sparanghelul cu zeama de la peşte. Serviţi peştele alături de o grămăjoară de sparanghel, stropită cu maioneza cu lămâie. Iar dacă sunteţi foarte flămând, adăugaţi nişte cartofi noi fierbinţi.
Peşte alb la cuptor, în felii de costiţă afumată,cu maioneză cu lămâie şi sparanghel
Pofta buna!