Peşte cu cartofi prăjiţi (Fish and chips)
PrinteazaFish and chips este considerată mâncarea naţională a britanicilor. Intr-adevăr, peştele cu cartofi prăjiţi a devenit un adevărat simbol naţional încă din perioada victoriană, câştigându-şi popularitatea datorită faptului câ se putea lua la pachet. Cu toate că britanicii au experimentat în perioada de după război şi gusturi mai exotice, aceasta a rămas o mâncare foarte populară, ieftină şi gustoasă.
Povestea a început într-un magazin deschis în cartierul londonez East End de un anume Joseph Mălin, în anul 1860. Se pare câ el a fost primul care a avut ideea de a servi împreună peştele prăjit şi cartofii tăiaţi bastonaşe şi prăjiţi în baie de ulei, o invenţie belgiană la origine.
Al doilea magazin în care s-a vândut peşte cu cartofi prăjiţi a fost deschis trei ani mai târziu de John Lees în piaţa din Mossley, comitatul Lancashire. Astfel, încetul cu încetul, peştele cu cartofi prăjiţi a devenit o mâncare de bază pe tot cuprinsul Angliei.
Pentru reuşita acestui fel de mâncare este necesar ca peştele sâ fie proaspăt şi sâ fie prăjit în ulei vegetal nehidrogenat, iar cartofii să fie tăiaţi cu mâna şi prăjiţi de două ori pentru a-i face crocanţi pe dinafară, dar pufoşi pe dinăuntru.
Din păcate, toate soiurile de peşte folosite odinioară pentru această mâncare – codul, egrefinul şi plătica – se află azi pe lista speciilor pe cale de dispariţie.
Peste cu cartofi prajitit
Ingrediente:
- ulei vegetal pentru prajit cartofii
- 4 cartofi, curatati de coaja si taiati in felii mai grosute
- sare
- 250 g faina obisnuita
- 375 ml bere (preferabil bere de malt)
- 4 fileuri de peste-pescar sau egrefin (175-200g) taiate in felii groase
Mod de preparare:
Intr-un vas adânc încălziţi uleiul până la 180°C. Prăjiţi cartofii timp de 6-8 minute, până se înmoaie. Scoateţi-i pe şerveţele de hârtie, pentru a se scurge de ulei şi lăsaţi-i deoparte.
Amestecaţi într-un castron făina, sarea şi berea, astfel încât să obţineţi un aluat subţire, ca de clătite. Treceţi fileuri le de peşte prin această compoziţie.
Prăjiţi peştele în ulei încins timp de 5-6 minute, în funcţie de dimensiunea fileurilor. Scoateţi-l pe şerveţele de hârtie şi lăsaţi-l sâ se scurgă. Puneţi din nou cartofii în ulei încins timp de 2-3 minute, pentru a deveni crocanţi.
Peşte cu cartofi prăjiţi (Fish and chips)
Pofta buna!
Incoming search terms:
- fish and chips reteta
- reteta fish and chips
Da, asta e o mancare foarte renumita prin alte parti
Lucrez la un fish&chips dar reteta pe care descrieti nu este asa ce putin la crusta de pe peste…