Peste cu ceapa si masline
PrinteazaPeste cu ceapa si masline din: crap sau carasi, lin sau salau, ulei, ceapa, masline, rosii, marar, patrunjel, sare, piper, dafin, faina.
- 1 crap de 1,5 kg sau 4-6 caraşi
- 1 lin mai mare sau 1 şalău mijlociu
- 1 ceaşcă de ulei
- 2 cepe mari
- 20-24 măsline negre fără sâmburi
- 2 roşii (sau 2 linguri cu bulion)
- mărar şi pătrunjel tocate împreună
- sare
- piper boabe
- 2 foi de dafin
- 3 linguri cu făină
Mod de preparare:
Curăţaţi peştele de solzi, înlăturaţi capetele şi aripile, goliţi peştele şi spălaţi în multă apă rece. Strângeţi în farfurie icrele sau lapţi, săraţi peştele pe dinăuntru şi lăsaţi să stea în farfurie 1/4 oră.
Curăţaţi ceapa, tocaţi-o peştişori, puneţi în tigaie cu 3 linguri de ulei călduţ, faceţi focul mare ca să înfierbântaţi uleiul, apoi faceţi focul mic şi acoperiţi vasul. Lăsaţi să fiarbă 1/4 oră.
Adăugaţi peste ceapă bulionul desfăcut în apă rece, piperul boabe, foi de dafin şi măslinele fără sâmburi, pe care le-aţi clocotit separat 5-6 min. Puneţi 1 cană cu apă caldă şi lăsaţi să fiarbă la foc mic 1/4 oră.
Tăiaţi peştele felii potrivit de mari, treceţi-le prin faină şi rumeniţi-le în ulei. Scoateţi peştele pe şerveţele, apoi treceţi în sosul de ceapă. Lăsaţi să fiarbă la foc mic 1/4 oră.
Serviţi mâncarea caldă, decorată cu verdeaţă tocată, lângă pâine de casă şi vin alb.
Pofta buna!