Peste cu salsa de ananas
PrinteazaPeste cu salsa de ananas din: peste, praf de chilli, usturoi granulat, ceapa granule, oregano, boia, sare, cimbru, piper, ulei, sake sau sherry sec, otet de orez, zahar, sofran si ananas.
- 1 linguriţă praf de chilii
- 1 lingură usturoi granulat
- 1 lingură pudră sau granule de ceapă
- 1 linguriţă oregano uscat
- 2 linguri boia
- sare şi piper negru
- 1 linguriţă cimbru uscat
- un praf de piper alb
- 1-1/2 linguri ulei de floarea-soarelui, plus ulei pentru uns
- 4 felii de peşte-spadă, cam 125 g fiecare
Pentru salsa:
- 100 ml sake sau sherry sec
- 1 lingură oţet de orez
- 1 ardei iute verde
- 1 lingură zahăr
- 10-12 stigme de şofran
- 450 g ananas
Mod de preparare:
Se toarnă sake-ul sau sherry-ul împreună cu oţetul într-o cratiţă de inox. Se despică ardeiul iute în jumătate, pentru ca acesta să-şi poată elibera aroma; se aşază în cratiţă împreună cu şofranul si zahărul.
Se pune cratiţa pe foc mic.
Ananasul se curăţă de coajă şi de coton apoi se taie în cuburi cam de 2 cm. De îndată ce siropul începe să fiarbă, se adaugă ananasul şi se lasă să dea într-un clocot. Se dă apoi cratiţa de pe foc şi se lasă anansul să se înmoaie.
Se amestecă praful de chilii, usturoiul granulat, pudra sau granulele de ceapă, oregano, boiaua şi cimbrul uscat.
Se asezonează cu piper alb şi negru, precum şi cu un praf de sare în cazul în care s-a folosit pudră de ceapă, iar în final se adaugă 1 1/2 linguri de ulei pentru a se face o pastă. Se îndepărtează bine pielea de pe peşte şi se dă prin pasta condimentată.
Se pune salsa la foc mic să se încălzească.
Se unge cu puţin ulei o tigaie pentru grătar sau una cu fundul gros şi se încinge la foc puternic. Peştele se pune pe plita încinsă şi se prăjeşte 8-10 minute, întorcându-se la jumătatea timpului.
Poftă bună!