Peste cu vin la cuptor
PrinteazaPeste cu vin la cuptor din: peste, ulei, piper, sare.
- 2 kg peşte (una sau mai multe bucăţi)
- 1-2 linguri ulei
- piper boabe
- sare
optional:
- 1 pahar de vin şi/sau 1 lingură otet
Mod de preparare:
Peştele, o bucată sau mai multe, se curătă bine de solzi şi de intestine. Eventual se taie capul, restul peştelui păstrându-se întreg. Se spală şi se lasă la scurs circa o jumătate de oră. Se dă cu sare şi se mai lasă circa o jumătate de oră, apoi se unge şi se pune îmtr-o tavă bine unsă.
Tot atunci se presară cu piper şi se adaugă o cană de apă sau vinul (şi/sau otetul).
Totul se dă la cuptor pentru circa o jumătate de oră, timp în care peştele se unge bine cu sosul din tavă. Când peştele este gata, se obişnuieşte să fie desfăcut puţin pe lungime, pentru a pătrunde sosul.
Se serveşte în general rece, cu sosul în care a fost pregătit şi cu lămâie.
Din secretele peştelui la cuptor: se pregăteşte (de preferat) din peşte mai mare – întreg; se pregăteşte la foc domol.
Pofta buna!