Peste pe carbuni
PrinteazaPeste pe carbuni din: peste, verdeturi, apa, sare, ardei, otet.
- 2 kg peşte
- verdeţuri
- 1 litru apă
- 1 lingură sare
- 2 ardei iuţi
- 1 lingură oţet
Mod de preparare:
Se încing cărbunii. Se sparge peştele pe burtă se curăţă de maţe, se spală, se sărează; se aşază şi se acoperă cu cărbuni , neapărat cu solzi cu tot .
Se fierbe apa cu o lingură de sare. După douăzeci-treizeci de minute în funcţie de mărimea peştelui, se scoate, se bate de zgură şi se aşază în tavă .
Se presară verdeaţă şi ardei iute tocat, se stropeşte cu oţet .Se toarnă apa fierbinte .
Atât la saramură cât şi la cărbuni, peştele se scoate din pielea arsă ca un miez dintr-o nucă sau o banană.
Pe carnea asta aburindă se toarnă o lingură două de zeamă usturoasă cu miros fin de ierburi şi cenuşă peştele copt în spuză e chiar mai fin decât cel fript pe saramură, aşa că v-aş recomanda un vin cu adevărat rafinat, cu însuşiri din cele care definesc uneori vinurile albe româneşti vechi sec .
Pofta buna!