Peste prajit cu sos de usturoi
PrinteazaPeste prajit cu sos de usturoi din: rozmarin, lamaie, file de cod, legume, usturoi, sofran, ulei, ou, ceapa, cimbru, sare, piper.
- 4-6 rămurele de rozmarin proaspăt
- o lămâie, tăiată în felii
- 4 fileuri groase de cod (175 gr fiecare)
- amestec de legume la alegere, pentru garnitură
Pentru sosul de usturoi:
- 2 căţei de usturoi
- 1/4 linguriţă şofran
- sare
- piper
- un gălbenuş de ou
- 200 ml ulei de măsline
- 2 linguri zeamă de lămâie
Pentru marinată:
- 2 linguri ulei de măsline
- 4 căţei de usturoi, tocaţi mărunt
- o ceapă tocată fin
- o lingură rozmarin proaspăt, tocat
- 2 linguri cimbru proaspăt, tocat
Mod de preparare:
Porniţi cuptorul cu circa 10 minute înainte de a vă apuca de gătit. Zdrobiţi usturoiul împreună cu şofranul şi un vîrf de cuţit de sare şi frecaţi până la obţinerea unei paste.
Cu ajutorul unui blender sau al unui mixer amestecaţi pasta de usturoi cu gălbenuşul; după 30 de secunde începeţi să turnaţi ulei de măsline în fir subţire până când obţineţi o maioneză groasă.
Adăugaţi zeama de lămâie, acoperiţi şi puneţi vasul în frigider.
Pentru a prepara marinata, amestecaţi uleiul de măsline, usturoiul, ceapa roşie, rozmarinul şi cimbrul şi lăsaţi-le să se pătrundă circa 10 minute.
Puneţi rămurelele de rozmarin şi feliile de lămâie într-o tavă unsă cu puţin ulei, apoi aşezaţi deasupra fileurile de cod, cu pielea în sus.
Turnaţi deasupra marinata şi lăsaţi totul în frigider 15-20 minute, apoi băgaţi peştele la cuptor unde îl veţi lăsa încă 20 minute.
Scoateţi tava din cuptor, lăsaţi câteva minute să se răcească puţin peştele, apoi serviţi-l cu maioneză şi legume.
Peste prajit cu sos de usturoi
Pofta buna!