Peste (salau) cu legume sote
PrinteazaPeste (salau) cu legume sote din: salau, unt, ceapa, patrunjel, piper, sare, vin, dafin, faina, morcovi, telina.
Salaul este cunoscut pentru gustul său excelent și carnea sa gustoasă, ceea ce îl face popular în bucătăria și pescuitul sportiv.
Carnea de salau este o sursă excelentă de proteine, care joacă un rol esențial în construirea și întreținerea țesuturilor corpului, inclusiv mușchii, pielea și părul.
- 1 şalău de 2-3 kg
- 2 linguri cu unt
- 1 ceapă
- 1 rădăcină de pătrunjel
- piper boabe
- sare
- 1 cană cu vin roşu
- 1 foaie de dafin
- 1 lingură cu făină
- 1 lămâie
- pătrunjel verde tocat
- 4-6 morcovi
- 2 cartofi
- 1 ţelină
Mod de preparare:
Curăţaţi peştele, goliţi de intestine, spălaţi apoi săraţi pe dinăuntru şi pe dinafară. Lăsaţi să stea 1/4 oră.
Curăţaţi ceapa şi rădăcina de pătrunjel, tăiaţi felii, puneţi să fiarbă cu apă caldă.
Adăugaţi sare, piper boabe, 1 frunză de dafin. După 10 min transferaţi legumele într-o tavă mare şi puneţi deasupra peştele întreg, la fiert.
Folosiţi o tavă mare pentru ca peştele să se facă uniform. Turnaţi vinul roşu şi lăsaţi în cuptorul fierbinte 1 oră, la foc potrivit.
Faceţi un sos din unt înmuiat pe foc mic, amestecat omogen cu faina şi subţiat cu zeamă de peşte.
Fierbeţi 10 minute pe foc mic; când scoateţi peştele pe platou, turnaţi sosul deasupra.
Fierbeţi 1/2 oră morcovii, cartofii şi ţelina – spălate, curăţate şi tăiate felii.
Scurgeţi de zeamă, căliţi-le (sotaţi-le) în unt, apoi treceţi pe platou în jurul peştelui.
Tăiaţi lămâia felii, decoraţi platoul. Acoperiţi legumele cu pătrunjel verde tocat.
Serviţi peştele cu vin alb.
Pofta buna!