Picior de porc cu sos de hrean, smantana si lamaie
PrinteazaPicior de porc cu sos de hrean, smantana si lamaie din: picior de porc afumat, vin rosu, sare, piper, foi de dafin, usturoi, cimbru uscat, boia de ardei dulce, hrean, zeamă de lămâie, iaurt, smantana.
Ingrediente:
- 1 picior de porc afumat
- 500 ml vin roşu
- sare
- piper măcinat
- piper boabe
- 4-5 foi de dafin
- 3-4 căţei de usturoi
- 1 linguriţă cimbru uscat
- boia de ardei dulce
Pentru sos:
- 1 rădăcină hrean
- 2-3 linguri zeamă de lămâie
- sare
- 150 g iaurt
- 6-7 linguri cu vârf smântână
Mod de preparare:
Speli puţin piciorul de porc. într- un vas mai larg pui vinul, sare, puţin piper măcinat, 1 linguriţă boia de ardei dulce, cimbrul uscat şi le amesteci bine. Pui piciorul de porc în acest amestec, îl acoperi şi îl dai la rece peste noapte.
A doua zi pui piciorul într-o oală cu apă, adaugi câteva boabe de piper, 3 foi de dafin rupte bucăţele şi îl laşi să fiarbă circa, 40-45 de minute. Nu trebuie să arunci sosul de vin în care a stat piciorul de porc. După ce l-ai fiert, pui piciorul de porc într-o tavă, torni peste el vinul cu mirodenii şi 2-3 polonice din zeama în care a fiert.
Cureţi usturoiul, îl tai pe jumătăţi şi împănezi carbnea cu el. Pui şi celelalte foi de dafin, presari puţină boia deasupra, acoperi cu folie alimentară şi îl introduci la cuptor, la o temperatură potrivită.
Din când în când îl mai descoperi, ca să îl stropeşti cu zeama din tavă.Când este bine pătruns, îl descoperi şi îl mai laşi 10-15 minute să se rumenească.
Când este gata, îl scoţi din cuptor, dar îl păstrezi învelit, să nu se usuce. Cureţi hreanul, îl speli şi îl dai pe răzătoarea mică. Adaugi zeama de lămâie, puţină sare, îl laşi 5 minute să se macereze, apoi încorporezi iaurtul, smântână şi amesteci bine. Serveşti sosul cu deliciosul ciolan.
Picior de porc cu sos de hrean, smantana si lamaie
Pofta buna!