Piept de porc cu sos de portocale
PrinteazaPiept de porc cu sos de portocale din: piept de porc, ceapa, usturoi, slanina, vin, ulei, portocale, lamaie, unt, busuioc, rozmarin, salvie, boia, sare, piper.
- 1 piept de porc(1 kg)
- 2 cepe
- 1 căpăţână mică de usturoi
- 50 g slănină afumată
- 1 pahar cu vin alb sec
- 4 linguri cu ulei de măsline
- sare
- piper
Pentru sos:
- 8 portocale
- 1 lămâie
- 100 ml vin roşu
- 40 g unt
- 1/2 linguriţă cu rozmarin
- 1/2 linguriţă cu busuioc
- 1/2 linguriţă cu salvie
- 1/2 linguriţă cu boia iute
- sare
- piper
Mod de preparare:
Crestează carnea cât să faci loc căţeilor de usturoi, condimenteaz-o cu piper şi sare şi leag-o cu aţă mai groasă.
Pune-o în tava de cuptor, adaugă condimente şi usturoiul rămas şi stropeşte-o cu vin. Lasă la cuptor, la foc mediu, aproximativ 45-50 de minute. Din când în când, stropeşte cu sosul format în tavă.
Spală două portocale, curăţă-le de coajă, pe care o tai fâşii subţiri şi o pui în apă clocotită pentru cinci minute, apoi o strecori. Stoarce sucul lor, al altor două portocale şi al lămâii. Strecoară.
Celelalte patru portocale se spală, se curăţă, se desfac în felii şi se rumenesc în unt. Când carnea este gata, strecoară sosul din tavă, pune-l pe foc şi amestecă-l cu sucul de fructe.
Separat, pune untul într-o tigaie, caramelizează zahărul în el, adaugă restul de sos împreună cu celelalte condimente.
Friptura se taie în felii subţiri, care se aranjează pe farfurie, alternate cu feliile de portocală. Pune sosul aromat de portocală cu o lingură deasupra.
Piept de porc cu sos de portocale
Pofta buna!