Piept de raţă cu portocale şi martini
PrinteazaO reteta de piept de rata cu portocale si martini din: piept de rata, portocala, vin alb, rozmarin, sare, piper, portocale, martini sec, unt, foi de dafin, amidon, boabe de ienupar si boabe de piper negru.
- 1 piept de raţă
- 1 portocală
- 50 ml vin alb cu aromă de fructe
- 1/2 linguriţă rozmarin
- sare şi piper
pentru sos:
- 2 portocale
- 1/2 pahar vin alb cu aromă de fructe
- 50 ml martini sec
- 15 g unt
- 2 foi de dafin
- 1 vârf de cuţit de amidon
- 1/2 linguriţă boabe de ienupăr
- 10 boabe piper negru
Mod de preparare:
Spală bine pieptul de raţă şi împarte-1 în două, pe lungime. Stoarce o portocală şi curăţ-o de coajă cu un cuţit. Pune carnea la macerat într-un castron cu sare, piper, rozmarinul, zeama de portocală şi vinul alb.
Acoperă castronul cu folie alimentară şi pune-1 în frigider pentru 2 ore.
Stoarce celelalte două portocale şi fierbe zeama, împreună cu boabele de ienupăr şi cu cele de piper negru, până când scade la jumătate.
Pune 1/2 de pahar cu vin şi foile de dafin, fierbe-le puţin, apoi scoate-le. Toarnă cei 50 ml de martini şi fierbe până scade la jumătate din nou; strecoară lichidul şi îngroaşă-1 cu unt şi cu amidon.
Scurge carnea de zeama de la marinată şi usuc-o bine, crestează-i partea cu grăsime şi frige-o pe un grătar striat din fontă timp de 4 minute.
Intoarce-o şi frige-o şi pe partea cealaltă timp de 2 minute. Transferă carnea în cuptor pentru încă 3 minute. Serveşte pieptul tăiat felii (foto 2), glasat cu sosul de portocale şi martini.
Prăjeşte pieptul de raţă într-un vas foarte încins, cu partea cu grăsime în jos, pentru a permite căldurii să pătrundă încet în interior.
Piept de raţă cu portocale şi martini
Poftă bună!