Piept de gasca umplut
PrinteazaPiept de gasca umplut din: gasca, oua, usturoi, morcov, praz, mere, sare, boia, orez, unt, stafide, vin, patrunjel.
- 1 gâscă de 3,5 kg
- 1 felie de franzelă
- 3 ouă
- 6 căţei de usturoi mari
- 1 morcov
- 1 fir de praz
- 2 mere
- sare
- boia de ardei iute
- 500 g orez
- 100 g unt
- 150 g stafide
- 1 pahar cu vin dulceag
- pătrunjel verde
Mod de preparare:
Curăţaţi gâscă, treceţi-o prin flacara, frecaţi-o cu malai grişat apoi spălaţi-o foarte bine şi tamponaţi-o cu un şervet curat.
Scoateţi piepţii de la gâscă. Aveţi grijă să nu rupeţi pielea. Aplatizaţi piepţii cu ciocanul de lemn pentru şniţele.
Din pulpele dezosate pregătiţi o tocătură, adăugaţi franzela înmuiată şi bine stoarsă, sare, verdeaţă, usturoi tocat, piper şi 2 ouă crude.
Intindeţi tocătura pe toată suprafaţa pieptului, înveliţi-o cu pielea pe care abia aţi scos-o de pe piept, legaţi cu aţă specială pentru bucătărie, apoi puneţi-l în tavă. Aici, alături puneţi grăsime, sare, morcov şi praz tăiat.
Puneţi de asemenea merele curăţate, tăiate în felii şi daţi la cuptor pentru 1 oră. In timpul frigerii, ungeţi friptura cu sosul din tavă, stropiţi cu puţină apă şi lăsaţi ca aceasta să se rumenească frumos, crocant.
Când friptura este gata, scoateţi-o în alt vas şi, în tava de frigare, pregătiţi sosul. Puneţi 1/2 lingură cu făină, supă şi vin apoi strecuraţi sosul.
Separat, faceţi un pilaf din orez, unt, supă de gâscă şi stafide, pe care îl fierbeţi în vas acoperit, 20 de minute. Aşezaţi pilaful pe platou, puneţi piepţii tăiaţi în felii groase, deasupra acestuia.
Pofta buna!