Piept de vita la cuptor cu sos de rosii
PrinteazaPiept de vita la cuptor cu sos de rosii din: ulei, piept de vita, ceapa rosie, paprika, pudra de mustar, scortisoara, piper cayenne, fulgi de ardei iute, melasa de rodii, otet de vin rosu, zahar brun, usturoi, dafin, ardei iute, rosii, sos worcestershire, smantana.
- 3 linguri de ulei
- 2-2,5kg piept de vită, rulat
- 2 cepe roşii, tocate
- 1 lingură de paprika dulce afumată
- 1 lingură pudră de muştar
- 2 linguriţe de scorţişoară măcinată
- 1/2 linguriţă piper cayenne sau 1 linguriţă fulgi de ardei iute
- 1 lingură melasă de rodii
- 50ml de oţet din vin roşu, plus 2 linguri
- 75g de zahăr brun, plus 2 linguri
- 3 căţei de usturoi, zdrobiţi
- 4-6 frunze de dafin
- 2-4 ardei iuţi roşii, străpunşi pe alocuri
- 500ml de rosii pasate
- 2 linguri de sos Worcestershire
- smântână, pentru servit
Mod de preparare:
Incinge 1 lingură de ulei într-o tavă mare şi adâncă sau în cel mai mare vas de fontă pe care-l ai.
Asezonează bine carnea şi prăjeşte-o până când îşi schimbă culoarea la suprafaţă. Transfer-o pe o farfurie.
Adaugă 1 lingură de ulei în tavă şi căleşte ceapa 8-10 minute, până se înmoaie bine.
Intre timp, într-un bol mic, amestecă paprika, praful de muştar, scorţişoara, piperul cayenne sau fulgii de ardej iute, melasa, 2 linguri de oţet, 2 linguri de zahăr şi uleiul rămas.
Unge carnea cu această pastă, păstrând doar 2 linguri pentru mai târziu. Incinge cuptorul la 150°C.
Adaugă usturoiul, frunzele de dafin şi ardeii iuţi lângă ceapa călită, prăjeşte-le 1-2 minute, amestecând încontinuu, apoi toarnă rosiile, sosul Worcestershire, oţetul rămas şi zahărul.
Asezonează sosul, amestecă bine, apoi aşază carnea peste el. Inveleşte tava strâns în câteva bucăţi de folie de aluminiu sau acoperă vasul cu un capac şi dă carnea la cuptor 6 ore, întorcând-o pe partea cealaltă o dată sau de două ori în acest interval, pentru a se frăgezi.
Indepărtează folia sau capacul, amestecă puţin sosul din jurul bucăţii de carne şi unge-o pe aceasta cu pasta condimentată pe care ai păstrat-o.
Măreşte temperatura la 200°C. Găteşte carnea alte 20 de minute până când devine lipicioasă şi închisă la culoare.
Scoate-o din cuptor, acoper-o lejer cu folie de aluminiu şi las-o să se odihnească 15 minute.
Pentru a servi, îndepărtează cu o spumieră eventuala grăsime strânsă pe sos, rupe carnea în bucăţi cu ajutorul a două furculiţe, aruncând sfoara cu care a fost strânsă rulada şi tăvăleşte bucăţile de vită prin sos, după ce ai aruncat ceapa şi ardeii iuţi.
Aşaz-o in lipii de porumb cu brânză, apoi serveşte-o cu salsa de porumb la grătar si cu lingură de smântână.
Piept de vita la cuptor cu sos de rosii
Pofta buna!