Piept de vita cu rodii
PrinteazaPiept de vita cu rodii din: cafea, boia, sare, piper, cimbru, piept de vita, ulei de rapita, ceapa, usturoi, supa de vita, suc de rodii, frunza dafin, otet balsamic.
- 1 lingură de cafea măcinată fin
- 1 linguriţă de boia de ardei
- 1 linguriţă de sare
- 1/2 linguriţă de piper negru măcinat
- 2 linguriţe de cimbru uscat
- 1,5-2 kg de piept de vită
- 2 linguri de ulei de rapiţă
- 1 kg de ceapă feliată
- 2 căţei de usturoi tăiaţi pe jumăta:e
- 1 cană cu supă de vită
- 1 lingură de cafea instant dizolvată in 3/4 cană de apă fiartă
- 1/2 cană cu suc de rodii
- 1 frunză de dafin
- 2-4 linguriţe de oţet balsamic
Mod de preparare:
Amesteca boiaua de ardei, cafeaua măcinată, sarea, piperul şi 1 linguriţă de cimbru.
Cu ajutorul unor şerveţele de hârtie îndepărtează excesul de apă de pe pieptul de vită, apoi condimentează-l cu mixtura preparată.
Aşază carnea pe o farfurie, acoper-o cu folie alimentară şi las-o la marinat între 1 şi 4 ore.
Seteaza cuptorul la 150°C.
Incalzeste uleiul într-o cratiţă din fontă, la foc mediu. Rumeneşte bucăţile de piept de vită pe toate părţile, circa 10 minute. Pune carnea deoparte.
Căleşte feliile de ceapă 5 minute. Adaugă usturoiul şi lasă-l încă 5 minute.
Completeaza cu supa, cafeaua lichidă, sucul de rodii, frunza de dafin şi 1 linguriţă de cimbru.
Adu totul până în punctul de fierbere, pune iar carnea, acoperă vasul cu un capac şi aşază-l în cuptor.
Coace până când pieptul de vită poate fi pătruns cu furculiţa (va dura circa 3 ore).
Transferă cratiţa pe un tocător, scoate capacul şi lasă carnea să se răcească timp de 15 minute.
Tai-o apoi în felii cu o lăţime de 1 1/2 centimetri.
Indeparteaza frunza de dafin din friptură şi toarnă sosul într-un alt recipient, la grăsimea cu o lingură şi arunc-o.
Condimentează cu sare, piper şi oţet, începând cu 1/2 linguriţă per cană de sos.
Dacă vrei să obţii un sos mai consistent, prepară un piure din 1/2-1 cană de ceapă şi usturoi şi amestecă-le iar cu sosul.
Serveste cu sos.
Pofta buna!