Piftie de curcan (varianta)

Printeaza

Piftie de curcan (varianta)

Ingrediente:

  • curcan
  • sare
  • ceapă
  • morcov
  • ţelină
  • ouă
  • gelatină
  • pătrun­jel verde
  • usturoi (facultativ)

 

Mod de preparare:

Taie un curcan de circa 5 kg. Se curăţă, se spintecă, se spală bine şi se pune intr-o oală cu apă rece.

Lasă pe foc pînă cînd este aproape să dea în fiert şi s-a ridicat spuma. Se trage oala de pe foc, se scoate curcanul şi se spală într-un alt vas cu apă rece.

Se umple din nou oala cu apă rece, în cantitate dublă faţă de curcan, se adaugă sare după gust, două cepe, un morcov şi o ţelină şi se pune din nou curcanul la fiert.

Cînd este gata fiert se scoate curcanul, iar zeama se limpezeşte cu 6 albuşuri. Pentru a limpezi zeama se bat albu­şurile de cîteva ori cu telul, adăugind o cantitate egală de apă rece.

Toarnă cîte puţină zeamă călduţă în care a fiert curcanul, amestecînd mereu pînă se termină întreaga canti­tate.

Pune apoi vasul la fiert pe foc slab (pe bucăţi de cărămidă ca să nu se prindă la fund) pînă cînd albuşul se strînge şi zeama rămîne limpede. La urmă se strecoară printr-un şervet curat.

Deoarece zeama de pasăre nu este suficient de gelati­noasă, în timpul fiertului se adaugă 50 g gelatină la 1 kg zeamă de pasăre sau cit mai multe oase de pasăre.

Separat se curăţă carnea de curcan de pe oase (pieptul şi pulpele tăindu-se în felii subţiri) şi se pune în farfurii adin­ei, aşezînd feliile de piept deasupra.

Se decorează cu felii de morcov fiert, frunze de pătrun­jel verde şi felii de ou răscopt. Se toarnă deasupra zeama strecurată şi se lasă să se închege la rece.

După dorinţă, se poate pune în zeamă puţin usturoi pisat.

 

Pofta buna!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.