Piftie din carne de pasare
PrinteazaPiftie din carne de pasare din: carne de pasare, ceapa, piper, usturoi, sare.
- 1 kg carne pasăre sau amestec de carne de diferite păsări (o pasăre întreagă sau mai bine capete, gâturi, părţile de jos ale picioarelor, aripioare, spate)
- 1 ceapă
- piper boabe (zdrobit puţin)
- 1 câpâtână de usturoi
- sare
Mod de preparare:
Piftia de pasăre se face din orice fel de pasăre uzual folosită în bucătăria românească (găină, gâscă, curcan, raţă), de preferat ceva mai bătrână.
Pasărea se curăţă, se taie (bucăţile cu oase şi articulaţii) şi se spală bine. Intr-o oală de 3-4 litri se pune apa la fiert (ce^a mai mult de jumătate). Când dă în clocot, se pun pe rând bucăţile de carne şi se ia spuma. După aceea se adaugă ceapa tăiată în două, piperul şi sare.a şi se trece la fo,c domol (fiert înăbuşit, fără clocote). La început, apa trebuie să depăşească nivelul cărnii în oală cu 4-5 degete.
Se fierbe mult, în funcţie de carne, până ce aceasta se ia de pe oase (de ordinul orelor). Când este gata, se scoate carnea cu o lingură de spumă, se curăţă sau nu de pe oase şi se aşazâ în platourile (holurile sau farfuriile) în care se va face piftia. Separat, se face un mujdei de usturoi, care se pune în zeama răcită.
Se ia apoi zeama cu un polonic şi se toarnă printr-o strecurătoare deasă peste carnea din platouri. Se lasă la rece să se închege.
Dintre subtilităţile pregătirii unei piftii bune şi aspectoase:
- fierberea se face la foc cât se poate de mic
- odată cu carnea se fierbe şi zarzavat întreg (cel folosit pentru supe), care înfinal se scoate din zeama din care se realizează piftia;
- în piftie pot fi incluse rondele de ou fiert tare, sau zarzavat fiert separat;
- dacă zeama nu este limpede şi se doreşte aceasta, se bat două albuşuri spumă,care se adaugă în zeama de piftie puţin răcită (şi în care nu s-a pus usturoiul), şi se mai fierbe 10-15 minute;
- mulţi o servesc acrită cu puţin oţet, sau sos de oţet.
Pofta buna!