Piftie de peste (crap)
PrinteazaPiftie de peste (crap) din: crap, usturoi, ou, sare, dafin, smantana.
- 1 crap (de aproximativ 1,5 kg)
- usturoi
- 1 albuş de ou
- sare
- 3 foi de dafin
- smântână
Mod de preparare:
Se curăţă peştele de solzi şi în interior, fără a i se înlătura capul, coada şi aripioarele şi se taie felii de mărime egală, mai puţin cele dinspre cap şi coadă, care trebuie să fie mai mari cu exact mărimea acestora (coadă, respectiv cap).
Se aşează într-o cratiţă cu aproape doi litri de apă, sare şi foi de dafin, întregi. Se lasă la foc potrivit, până se fierb bine, având grijă să fie spumat ori de câte ori este nevoie.
Se scot cele două bucăţi, cu coada, respectiv capul, şi se taie la dimensiunea celorlalte felii. Capul şi coada, se pun din nou în oală, la fiert. (Bucăţile celelalte se vor folosi pentru a prepara „crap prăjit” sau „ crap în sos “).
Capul şi coada se lasă în continuare să fiarbă, la foc mic, până ce zeama a scăzut astfel încât a devenit o gelatină. Se poate îmbunătăţi calitatea adăugând la fierbere şi o foaie de gelatină uşor înmuiată în apă. în zeama rămasă se pune usturoi pisat şi se lasă la fiert până dă în clocot.
Se drege cu un albuş bătut spumă şi se strecoară, printr-o sită deasă, într-un vas de porţelan. Se lasă să se închege la rece.
Se serveşte cu garnitură de castraveciori muraţi sau smântână.
Pofta buna!