Piftie de Pipote de Pui

Printeaza

Piftie de Pipote de Pui – un preparat traditional, cunoscut si sub numele de racitura. Aceasta reteta este apreciata pentru gustul sau bogat si textura unica, fiind un fel de mancare des intalnit la mesele de sarbatoare.

Piftia de pipote de pui se prepara prin fierberea lenta a pipotelor, care elibereaza colagenul necesar pentru a forma un gel natural, dandu-i astfel consistenta specifica.

Este o reteta care necesita timp si rabdare, dar rezultatul final este cu adevarat delicios. Piftia este perfecta pentru a fi servita la mesele de sarbatoare sau la ocazii speciale, fiind apreciata de toti cei care iubesc preparatele traditionale.

Ingrediente

  • 1 kg pipote de pui
  • 2 cepe mari, taiate in jumatati
  • 3 morcovi mari, taiati in bucati mari
  • 1 radacina de patrunjel, taiata in bucati mari
  • 1 telina mica, taiata in bucati mari
  • 5-6 catei de usturoi, tocati marunt
  • 3 frunze de dafin
  • 10 boabe de piper negru
  • 1 lingura de sare
  • 3 litri apa
  • 1 legatura de patrunjel proaspat, tocat pentru decor

 

Modul de preparare

  • Pregatire: 30 minute
  • Fierbere: 2-3 ore
  • Racire: 4-6 ore
  • Timp total: 7-9 ore

Spala bine pipotele de pui sub jet de apa rece, apoi curata-le de eventualele impuritati.

Pune pipotele intr-o oala mare, acopera-le cu apa rece si adu-le la punctul de fierbere. Fierbe-le timp de 5 minute, apoi scurge apa si clateste pipotele sub apa rece.

Acest pas ajuta la eliminarea impuritatilor si la obtinerea unui supa mai clara.

Pune pipotele inapoi in oala si adauga cepele, morcovii, radacina de patrunjel, telina, frunzele de dafin, boabele de piper si sarea. Adauga 3 litri de apa rece.

Adu amestecul la punctul de fierbere, apoi redu focul si lasa sa fiarba la foc mic timp de 2-3 ore, pana cand pipotele sunt foarte fragede si lichidul a scazut la jumatate. Indeparteaza spuma care se formeaza la suprafata cu ajutorul unei linguri.

Cu 30 de minute inainte de finalul fierberii, adauga usturoiul tocat pentru a-i permite sa elibereze aroma in supa.

Strecoara supa printr-o sita fina sau printr-un tifon pentru a obtine un lichid clar. Pastreaza pipotele si morcovii.

Daca pipotele sunt prea mari, le poti taia in bucati mai mici pentru a le aranja mai usor in forme.

Pune pipotele si bucati de morcov in forme sau boluri mici. Toarna supa strecurata peste ele pana sunt acoperite complet.

Lasa piftia sa ajunga la temperatura camerei, apoi pune formele in frigider pentru cel putin 4-6 ore, sau peste noapte, pentru a se inchega complet.

Inainte de servire, scufunda rapid formele in apa calda pentru a dezlipi piftia de marginile formelor.

Decoreaza piftia cu patrunjel proaspat tocat pentru un plus de culoare si aroma.

Serveste piftia rece, direct din forme sau rasturnata pe un platou.

Sfaturi pentru un preparat perfect

Pentru a obtine o piftie mai clara, strecoara supa printr-un tifon dublu.

Adauga mai mult usturoi daca preferi un gust mai intens.

Poti folosi si alte parti de pui bogate in colagen, cum ar fi aripioarele sau picioarele, pentru a imbunatati consistenta piftiei.

Reteta Piftie de Pipote de Pui

Valori nutritionale (per portie)

  • Calorii: 250 kcal
  • Proteine: 30 g
  • Carbohidrati: 10 g
  • Grasimi: 10 g
  • Fibre: 3 g
  • Zaharuri: 3 g

 

Pofta buna!

 

 

 

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.