Pilaf cu linte si naut
PrinteazaPilaf cu linte si naut din: carne de oaie, ceapa, unt, nucsoara, orez, supa de carne, migdale cu cozile tăiate şi strivite, smântână proaspătă, sare, piper negru, pulpă de oaie dezosată, usturoi, ulei de palmier, unt, otet, pătrunjel, năut, linte, muştar, lamaie.
Ingrediente:
- 150 g carne de oaie
- 1 ceapă
- 100 g unt
- 1 praf de nucşoără răsă
- 200 g orez
- 0,75 l de supă de carne
- 25 g migdale cu cozile tăiate şi strivite
- 2 linguri de smântână proaspătă
- sare
- piper negru
Pentru carnea înăbuşită:
- 700 g pulpă de oaie dezosată
- 1 căţel de usturoi
- 2 cepe albe mici
- ulei de palmier
- unt cât o nucă
- 2 linguri de oţet
- 1 lingură de pătrunjel tocat
- sare
- piper
Pentru piure:
- 200g năut
- 200 g linte
- 1 ceapă mare
- 1/2 cană de pătmnjel tocat
- 1 lingură de muştar
- 12 boabe de piper negru
- 2 linguri de ulei de palmier
- sucul de la 1 lămâie mare
- sare
Mod de preparare:
Lista de mai sus este foarte lungă, dar nu vă lăsaţi descurajaţi: cele trei preparate care o compun sunt, în realitate, foarte uşor de făcut. Se pune de seara năutul într-o apă în care s-a adăugat puţin bicarbonat.
Se pregăteşte pilaful propriu-zis, tocând carnea de oaie şi tăind mărunt ceapa. Se pun 75 g de unt la topit într-o cratiţă, se rumeneşte ceapa tăiată mărunt, se adaugă carnea tocată şi se amestecă atent cu o lingură de lemn, pentru ca tocă- tura să nu se lipească de fund.
Se asezonează cu un praf de nucşoară, se sărează, se piperează apoi, ameste- cându-se permanent, se varsă totodată orezul, care va absorbi untul. Se stinge focul, se stropeşte cu supa, care trebuie să acopere orezul, se completează cu migdalele strivite cu ce a mai rămas din unt’şi cu smântână proaspătă.
Se asezonează cu sare şi piper, se acoperă cratiţa şi se iasă 15 minute la cuptor cald. Se scoate de la cuptor, se trece preparatul într-o cratiţă rece, se separă orezul cu o furculiţă şi se usucă punând cratiţa în cuptorul încălzitdar stins. Apoi se pune de o parte.
Se taie pulpa de oaie cubuleţe, se curăţă usturoiul şi cepele mici, care se păstrează întregi. Se pun câteva linguri de ulei şi untul la topit într-o tigaie şi se rumeneşte usturoiul – care se scoate imediat ce capătă culoare – apoi ceapa.
Imediat ce începe să se rumenească, se adaugă cubuleţele de carne, care trebuie să fie bine pătrunse pe toate părţile, apoi se toarnă puţină apă şi oţet, se sărează şi se piperează. Se face focul mic, se acoperă şi se lasă aşa 30-40 de minute, adăugând, din când în când, puţină apă.
Cu 5 minute înainte de sfârşitul operaţiunii, se presară cu pătrunjelul tocat-şi se pune de o parte lâ cald. Se fierb legumele uscate în două cratiţe diferite şi într-o apă uşor sărată, adăugând în fiecare jumătate de ceapă, puţin pătrunjel, sare şi piper.
Se acoperă, se dă în clocot, apoi se lasă să fiarbă la foc mic timp de aproximativ o oră şi jumătate. Se scurg legumele separat, având grijă să păstrăm puţin din apa în care au fiert. Se amestecă jumătate de linte cu jumătatea de năut, cu mixerul, ca să se transforme în piure.
Cu 5 minute înainte de a vă aşeza, la masă, se pun legumele întregi şi piureul să se încălzească împreună într-o cratiţă, se asezonează cu muştar, jumătate din pătrunjelul rămas şi boabeje de piper întregi.
Se toarnă uleiul încetişor ca să se lege totul, se toarnă şi două trei linguri din apa de fiert şi se amestecă cu grijă, fără să se lase să fiarbă. Se ia de pe foc şi se adaugă sucul de lămâie.
Se pun aceste trei preparate pe un platou mare, încălzit, aşezând la mijloc bucăţile de pulpă şi, în două semilune, într-o parte legumele uscate şi în cealaltă parte pilaful.
Pofta buna!