Pilaf de gaina
PrinteazaPilaf de gaina din: faina, ceapa, zarzavat de supa, zeama de pasare, unt, sare, piper, sos de ciuperci.
- 1 găină
- 1 ceapă
- zarzavat de supă
- 1/2 kg orez
- zeamă de pasăre
- 100 g unt (sau grăsime de pasăre)
- sare
- piper
- 10 linguri sos de ciuperci
Mod de preparare:
Alegem o găină grasă, nu prea tînără. O curăţăm, o spălăm şi o punem la fiert într-o oală, acoperind-o cu apă. Adăugăm ceapă şi zarzavat şi lăsăm să fiarbă. In acest timp alegem orezul şi îl spălăm repede în apă rece sau călduţă, apoi il prăjim uşor în unt, într-o cratiţă.
Amestecăm uşor, cu grijă, să nu se prindă de vas. Turnăm peste orez zeamă de găină, strecurată, în cantitate de două ori mai mare decît orezul. Punem sare, piper şi lăsăm să dea în fiert. Cînd începe să clocotească, dăm la cuptor, acoperit, 18-20 minute.
Dacă orezul a supt toată zeama şi este fiert, scoatem pilaful din cuptor, iar dacă nu este gata, tragem cratiţa la gura cuptorului, lăsăm să stea cîteva minute, apoi ridicăm capacul şi amestecăm odată uşor orezul cu o lopăţică, ţinîndu-1 puţin timp descoperit.
Scoatem orezul pe o farfurie. Tăiem găina pe un fund şi aşezăm bucăţile pe marginea farfuriei cu orez. In mijlocul orezului facem un loc unde punem bucăţile de piept. Cine doreşte poate servi pilaful de găină cu sos de ciuperci.
Pofta buna!
Foarte bun pilaful de gaina