Pilaf simplu
PrinteazaO reteta de pilaf simplu din: orez basmati, iaurt, sare, sofran, unt, ulei de floarea soarelui, frunze de dafin, cardamon verde, scortisoara, cuisoare, cumin negru si ceapa rosie. O varianta fara grasimi a pilafului traditional, garnitura ideala pentru mancarurile condimentate
- 225 g orez basmati
- 1 lingura iaurt
- Sare
- 10-12 stigme de sofran
- 15 g unt nesarat
- 1 – 1/2 linguri ulei de floarea-soarelui
- 2 frunze de dafin, faramitate
- 4 teci de cardamon verde, despicate
- 1 baton de scortisoara de 7,5 cm, rupt in doua
- 2 cuisoare
- 1 lingurita cumin negru (sau chimen)
- 125 g ceapa rosie, taiata in doua si apoi tocata foarte fin
Mod de preparare:
Se spala orezul in apa rece pana cand apa este limpede, apoi se scurge bine si se pune intr-un castron. Se inglobeaza iaurtul, se potriveste de sare si se lasa deoparte 30 de minute.
Se pune o oala cu apa la fiert. Se piseaza usor granulele de sofran intr-o piulita. Se topeste untul impreuna cu 1 lingura de ulei intr-o cratita mare, la foc mic. Se adauga frunzele de dafin, cardamonul, scortisoara, cuisoarele si cuminul negru si se calesc 1 minut. Se adauga orezul, se mareste flacara la mediu si se caleste 2-3 minute.
Se toarna 350 ml de apa clocotita pe deasupra si se adauga sofranul. Dupa ce a dat in clocot, se micsoreaza flacara la minim, se acopera cratita cu un capac si se fierbe la foc mic 10 minute, fara a umbla la capac. Se ia cratita de pe foc si se lasa 8-10 minute. Orezul basmati abia luat de pe foc este destul de fragil. Trebuie lasat sa se odihneasca pentru ca boabele de orez sa ramana rasfirate.
Intre timp se incalzeste la foc potrivit 1/2 lingura de ulei intr-o tigaie care nu lipeste. Se adauga ceapa si se caleste 2-3 minute. Se micsoreaza focul, se adauga un varf de sare si se caleste totul inca 4-5 minute, pana cand ceapa s-a inmuiat si a capatat o culoare aurie. Pentru ca ceapa sa nu se arda, se stropeste eventual cu putina apa.
Se rasfira orezul cu o furculita si se serveste ornat cu ceapa calita.
Pilaf simplu
Pofta buna!