Paine bucovineana cu cartofi
PrinteazaO reteta simpla de paine bucovineana cu cartofi din: cartofi, faina, zahar, drojdie de bere, apa calduta si o lingurita de sare grunjoasa.
- un kg cartofi
- două kg făină
- două linguri de zahăr
- 100 g drojdie de bere
- un litru şi jumătate de apă călduţă
- o lingură de sare grunjoasă
Mod de preparare:
Cartofii se fierb în coajă, apoi se curăţă cât sunt încă fierbinţi şi se zdrobesc cu temeinicie. Se înmoaie drojdia în puţină apă caldă, adăugând şi o linguriţă de zahăr. în covata de lemn (care în casele vechi e lustruită de patina timpului), se adună făina, cartofii, drojdia, sarea şi restul de zahăr, se toarnă apă călduţă (nu toată dintrodată, ci puţin câte puţin, cât se simte la mână că este nevoie; dacă aluatul nu cere, nu se pune toată cantitatea indicată în reţetă).
Se frământă cam un sfert de ceas, după care se lasă aluatul la căldură, să crească. După aceea se modelează două sau trei pâini mari, rotunde. Aceste pâini este bine să se coacă în cuptor de cărămidă sau de piatră, ca să le pătrundă căldura din toate părţile egal.
Poftă bună!