Piure de linte cu coriandru
PrinteazaPiure de linte cu coriandru din: ceapa, ulei, salote, ardei, linte, coriandru, unt, smantana, praz, mustar, curry, sare, piper.
- 2 cepe
- 125 ml ulei
- 2 şalote
- 1 ardei iute roşu
- 350 g linte roşie
- 1/2 de linguriţă de coriandru măcinat
- 80 g unt
- 500 ml fond de legume
- 1 legătură de coriandru
- 250 g smântână grasă
- sare
- piper
- 4 fire de praz
- 1 lingură de boabe negre de muştar
- 1 linguriţă de praf de curry (iute)
Mod de preparare:
Ceapa se cojeşte şi se taie inele fine, după care se prăjeşte într-o tigaie cu ulei încins, până când devine crocantă. Şalotele se curăţă şi se mărunţesc. Ardeiul iute se înjumătăţeşte pe lung, i se îndepărtează seminţele şi se taie cubuleţe.
Lintea se căleşte împreună cu şalotele, ardeiul iute şi coriandrul măcinat în 40 g de unt. Se stinge cu cea mai mare parte din fondul de legume, se fierbe puţin, se reduce flacăra şi se clocoteşte la foc mic încă 20-25 de minute, amestecând mereu.
Coriandrul proaspăt se spală şi se scutură de apă. Se aleg doar frunzuliţele, câteva se pun deoparte, iar restul se toacă grosier. Smântână grasă se amestecă cu lintea, apoi se pasează totul cât mai fin.
Piureul se asezonează cu sare, piper şi coriandru tocat şi se-păstrează într-un loc cald (acoperit).
Prazul se curăţă şi se taie în bucăţi de circa 4 cm. Se încinge untul rămas într-o tigaie, în care se prăjesc întâi puţin boabele de muştar şi praful de curry. Se adaugă apoi prazul şi se amestecă.
Se toarnă pe deasupra fondul de legume rămas şi se fierbe 10 minute (sub capac). La final, se asezonează cu piper.
Piureul de linte se aranjează pe farfurii împreună cu inelele de ceapa şi cu bucăţelele de praz. Se serveşte ornat cu frunze de coriandru.
Piure de linte cu coriandru
Pofta buna!