Pizza cu prosciutto si ricotta
PrinteazaPizza cu prosciutto si ricotta din: drojdie, zahar, ulei, sare, faina, smantana, oua, usturoi, sare, piper, sparanghel, rosii, ricotta, parmezan, prosciutto.
- 7 g drojdie uscata
- 1 lingura zahar
- 2 linguri ulei
- 1 lingurita de sare
- 500 g faina
Pentru umplutura:
- 200 ml smantana
- 2 oua
- 2 catei de usturoi
- sare
- piper
- 100 g sparanghel
- 200 g rosii
- 200 g ricotta sau urda dulce
- 50 g parmezan ras
- 100 g prosciutto crudo
Mod de preparare:
Intr-un castron mare se aşază drojdia şi zahărul şi se adaugă 1 ceaşcă de apă călduţă; se amestecă şi se lasă să crească la căldură cca 10 minute. Apoi se adaugă ulei, sare şi jumătate din cantitatea de făină; se amestecă folosind o lingură de lemn.
Se frământă apoi adăugând restul de făină; se modelează o bilă de aluat şi se aşază într-un castron uns cu ulei. Se acoperă cu un prosop textil. Se lasă să crească aluatul 1 oră, până ce îşi dublează volumul.
Se încinge cuptorul la 220 °C.
Se amestecă smântână cu ouă şi usturoiul pisat; se sărează şi se piperează. Se împarte aluatul în 2 şi se întind cu sucitorul 2 blaturi rotunde de pizza, pe planşeta tapetată cu făină. Se aşază pe 2 tăvi tapetate cu hârtie de copt şi se ung cu jumătate din cantitatea de sos de smântână.
Se lasă să mai crească cca 10 minute.
Se spală sparanghelul şi se decojesc tijele în dreptul treimii inferioare. Se dă apă în clocot într-o oală mare şi se introduc tijele de sparanghel; se lasă să fiarbă cca 4 minute. Se strecoară şi se trec tijele prin jet de apă rece.
Se taie în două tijele. Se taie jumătăţi roşiile.
Pe blaturile de pizza se repartizează bucăţi de sparanghel, roşii şi ricotta. Se încinge cuptorul şi se coc cca 20 minute. Se scot pizzele din cuptor şi se presară deasupra parmezan; se garnisesc cu felii de prosciutto crudo şi se mai coc 5 minute.
Pofta buna!