Pizza dietetica
PrinteazaPizza dietetica din: conopida, migdale, oua, oregano, rosii, pasta de rosii, usturoi, vanata, ulei de masline, rosie, busuioc, mozzarella, parmezan, fulgi de ardei iute.
- 1 conopidă (circa 750g)
- 100g de migdale măcinate
- 2 ouă,bătute
- 1 lingură de oregano uscat
Ingrediente pentru topping:
- 250g de roşii tocate, din conservă
- 1 lingură pastă de roşii
- 1 căţel de usturoi, zdrobit
- 1/2 vânătă mare, feliată subţire pe lungime, în fâşii lungi
- 2 linguri ulei de măsline, plus extra pentru uns tava
- 1 ceapă roşie mică, tăiată în 8 bucăţi
- 1/2 legătură mică de busuioc, frunzele desprinse de tulpini
- 125g de mozzarella
- 25g de parmezan, ras, plus extra pentru servit
- câteva prafuri de fulgi de ardei iute
Mod de preparare:
Incinge cuptorul la 200°C. Aruncă frunzele de pe conopidă şi taie capătul gros, apoi taie conopida în bucăţi groase. Mărunteşte jumătate din ele în robotul de bucătărie, până când sunt atât de fin tocate, încât seamănă cu orezul. Transferă-le într-un bol şi repetă operaţiunea cu cealaltă jumătate.
Pune toată conopida într-un bol, acoperă-l cu folie alimentară şi dă-l la cuptorul cu microunde, la temperatură ridicată, timp de 5-6 minute, până când conopida se înmoaie. Transfer-o pe un şervet curat de bucătărie şi las-o să se răcească puţin.
Când devine suficient de rece pentru a fi ţinută în mână, împătureşte şervetul şi stoarce cât mai mult lichid poţi din conopidă, apoi pune-o într-un bol curat. Adaugă migdalele măcinate, oul, oreganoul, sare şi piper. Tapetează o tavă cu hârtie de copt şi unge-o cu ulei.
Aşază amestecul pe bază de conopidă într-o grămadă în mijlocul tăvii, apoi întinde-o într-un disc cu diametrul de 30cm, fie cu ajutorul unei linguri, fie direct cu mâna. Fă discul puţin mai gros pe margini, pentru a crea o „crustă”. Coace-o 15-18 minute, până când se închide la culoare şi începe să devină uşor crocantă pe margini.
Intre timp, încinge o tigaie-grill, unge feliile de vânătă pe ambele părţi cu puţin ulei, asezonează-le şi găteşte-le 5-6 minute, întorcându-le pe partea cealaltă o singură dată, până când se înmoaie – va fi nevoie să faci asta în tranşe. Transferă feliile pe o farfurie. Unge ceapa cu ulei, asezoneaz-o şi găteşte-o tot în tigaia-grill 5-8 minute, până când se înmoaie.
Pentru a face sosul de roşii, pasează roşiile din conservă, pasta de roşii, usturoiul, sare şi piper într-un blender, până când obţii o compoziţie fină. Transfer-o într-o crăticioară, dă-o în clocot şi fierbe-o la foc mic 8-10 minute, până când se îngroaşă (nu vrei ca roşia apoasă să înmoaie blatul de conopidă). Rupe jumătate din frunzele de busuioc şi amestecă-le în sos.
Odată ce blatul de conopidă este gata, lasă-l deoparte pentru a se răci puţin. Măreşte temperatura din cuptor la 240°C. Scurge mozzarella şi şterge-o cu un şervet de hârtie. Intinde sosul de roşii pe blat, presară deasupra parmezanul, apoi aranjează vinetele, ceapa şi mozzarella.
Presară fulgii de ardei iute şi dă pizza la cuptor 10-12 minute. Inainte de a o servi, mai rade putină brânză pe ea şi presară frunzele de busuioc rămase.
Pizza dietetica
Pofta buna!
Mi-ai facut pofta de pizza