Pizza Sfincione: Traditie Siciliana

Printeaza

Pizza Sfincione: Traditie Siciliana – este o specialitate siciliana, cunoscuta pentru crusta sa groasa si pufoasa, acoperita cu un sos bogat de rosii, ceapa caramelizata, ansoa si branza caciocavallo.

Aceasta varianta traditionala de pizza se distinge prin textura sa unica si aromele autentice care transporta gusturile direct in inima Siciliei.

Ingrediente

Pentru aluat:

  • 500 g de faina – Faina este baza aluatului, oferind structura si textura potrivita pentru pizza.
  • 300 ml de apa calduta – Apa ajuta la hidratarea fainii, activand glutenul pentru un aluat elastic.
  • 1 pliculet de drojdie uscata (7 g) – Drojdia este agentul de crestere, care face aluatul pufos si aerat.
  • 2 linguri de ulei de masline extra-virgin – Uleiul de masline adauga savoare si ajuta la obtinerea unei cruste crocante.
  • 1 lingurita de sare – Sarea imbunatateste gustul aluatului.
  • 1 lingurita de zahar – Zaharul ajuta la activarea drojdiei si confera o usoara dulceata aluatului.

Pentru sos:

  • 800 g de rosii pasate – Rosiile pasate sunt baza sosului, oferind un gust bogat si autentic.
  • 2 cepe mari – Ceapa adauga dulceata si profunzime sosului.
  • 3 catei de usturoi – Usturoiul adauga o aroma intensa si are proprietati antibacteriene si antioxidante.
  • 6 fileuri de ansoa – Ansoa adauga un gust umami si sarat sosului.
  • 4 linguri de ulei de masline extra-virgin – Uleiul de masline adauga o savoare bogata si consistenta sosului.
  • 1 lingura de oregano uscat – Oregano adauga o aroma mediteraneana si are proprietati antioxidante.
  • Sare si piper dupa gust – Sarea si piperul echilibreaza aromele sosului.

Pentru topping:

  • 200 g de branza caciocavallo – Caciocavallo adauga o textura cremoasa si un gust bogat pizzei.
  • 50 g de pesmet – Pesmetul ofera o crusta crocanta si absoarbe excesul de sos.
  • 2 linguri de parmezan ras – Parmezanul adauga umami si savoare pizzei.
  • 4 linguri de ulei de masline extra-virgin – Uleiul de masline imbunatateste textura si gustul toppingului.

 

Modul de Preparare

Prepararea aluatului:

Intr-un bol mare, amesteca faina cu sarea. Faina ofera structura si textura potrivita pentru aluat.

Dizolva drojdia si zaharul in apa calduta si lasa sa stea 5 minute pana devine spumoasa. Drojdia activeaza glutenul din faina si incepe procesul de crestere.

Adauga amestecul de drojdie si apa la faina, impreuna cu uleiul de masline. Framanta pana obtii un aluat elastic si omogen, aproximativ 10 minute. Uleiul de masline imbunatateste textura aluatului si ii confera o crusta crocanta.

Acopera aluatul cu un prosop si lasa-l sa creasca intr-un loc cald timp de 1 ora sau pana isi dubleaza volumul. Crestea aluatului il face pufos si aerat.

Prepararea sosului:

Incalzeste uleiul de masline intr-o tigaie mare la foc mediu. Adauga ceapa tocata marunt si usturoiul zdrobit si soteaza-le pana devin aurii si caramelizate, aproximativ 10 minute. Ceapa si usturoiul adauga dulceata si profunzime sosului.

Adauga rosiile pasate in tigaie, impreuna cu ansoa, oregano, sare si piper.

Lasa sosul sa fiarba la foc mic timp de 20-30 de minute, amestecand ocazional. Ansoa adauga un gust umami si sarat sosului.

Asamblarea:

Preincalzeste cuptorul la 220°C (428°F). Intinde aluatul pe o tava de copt unsa cu ulei de masline, formand un dreptunghi de aproximativ 30×40 cm. Intinderea aluatului asigura o baza uniforma pentru pizza.

Intinde uniform sosul de rosii si ceapa peste aluat. Sosul adauga aroma si bogatie pizzei.

Presara deasupra branza caciocavallo rasa, pesmetul si parmezanul ras. Branza caciocavallo si parmezanul adauga cremozitate si savoare, in timp ce pesmetul ofera o crusta crocanta.

Stropeste toppingul cu ulei de masline extra-virgin. Uleiul de masline imbunatateste textura si gustul toppingului.

Coace pizza in cuptorul preincalzit timp de 25-30 de minute, sau pana cand crusta este aurie si branza este topita si usor rumenita. Coacerea la temperatura ridicata asigura o crusta crocanta si branza topita uniform.

Reteta Pizza Sfincione: Traditie Siciliana

Valori Nutritionale (per portie de 200 g)

  • Calorii: 480 kcal
  • Proteine: 20 g
  • Carbohidrati: 55 g
  • Grasimi: 20 g
  • Fibre: 4 g
  • Vitamina A: 15% din DZR (Doza Zilnica Recomandata)
  • Vitamina C: 20% din DZR
  • Calciu: 25% din DZR
  • Fier: 15% din DZR

Pizza Sfincione este o delicatesa siciliana autentica, perfecta pentru cei care doresc sa experimenteze arome noi si sa se bucure de o masa delicioasa.

  • Timp de pregatire: 30 minute
  • Timp de crestere aluat: 1 ora
  • Timp de gatire: 30 minute
  • Timp total: 2 ore

 

 

Pofta buna!

 

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.