Plachie bucovineana de crap
PrinteazaPlachie bucovineana de crap din: peste, ceapa, marar, rosii, usturoi, ulei, ardei, smantana, vin, sare, piper, boia.
- 4-6 crapi mijlocii (sau caraşi, bibani, somn mic)
- 1 kg ceapă
- mărar
- 1 kg roşii bine coapte
- 5-6 căţei de usturoi
- 1 ceaşcă mijlocie cu ulei
- 2 ardei
- 1 cană cu smântână
- 1 pahar cu vin alb
- sare
- piper boabe
- boia de ardei
Mod de preparare:
Curăţaţi, spălaţi şi tocaţi mărunt ceapa şi ardeii graşi. Puneţi în cratiţă mare să se călească până când ceapa devine transparentă. Curăţaţi peştii de solzi, înlăturaţi capetele şi cozile, tăiaţi-i felii groase de 4-5 cm. Aşezaţi peştele peste ceapa călită, acoperiţi cratiţa, lăsaţi să fiarbă uşor 1/4 oră.
Intoarceţi peştele ca să se pătrundă pe ambele părţi. Turnaţi vinul şi lăsaţi să dea în clocot.
Curăţaţi roşiile şi decojiţi-le, tăiaţi-le pătrate mici sau felii subţiri. Răsturnaţi roşiile în cratiţă, condimentaţi cu: usturoi tocat, sare, piper boabe şi boia de ardei. Continuaţi fierberea 1/2 oră. Gustaţi mâncarea şi potriviţi de gust.
Stingeţi focul, turnaţi smântână în cratiţă şi decoraţi cu 2-3 linguri de mărar tocat.
Serviţi mâncarea rece sau caldă cu pâine proaspătă de casă şi vin alb.
Pofta buna!