Placinta aromata cu gutui
PrinteazaPlacinta aromata cu gutui din: faina, lapte, unt, zahar, drojdie, gutui, oua.
Pentru aluat:
- 600 g făină
- 250 ml lapte
- 100 g unt
- 1 ou
- 50 g zahăr
- 25 g drojdie
- 1 praf de sare
- 2 linguri ulei
Pentru umplutură:
- 5 gutui
- 150 g zahăr
- 70 g unt
- 1 ou, pentru uns
Mod de preparare:
Pentru aluat, pui făina într-un vas încăpător. Deasupra presari drojdia sfărâmată, zahărul, adaugi oul bătut şi sarea. Separat, încălzeşti laptele, adaugi untul şi laşi pe foc până se topeşte. Ai grijă să nu se înfierbânte.
Torni laptele, puţin câte puţin, peste făină. Adaugi şi uleiul. Frămânţi aproximativ 10 minute, până obţii un aluat uşor moale şi nelipicios. Presari aluatului puţină făină, îl acoperi cu un prosop şi-l laşi la loc cald o oră.
Pentru umplutură, speli gutuile şi le dai prin râzătoare. Topeşti untul cu zahărul apoi adaugi gutuile. Laşi amestecul la foc mic până se evaporă toată zeama.
Impărţi aluatul în două. întinzi două foi cu grosimea de 5 mm. Umpli fiecare foaie cu compoziţia de gutui, le rulezi şi le pui într-o tavă tapetată. Acoperi plăcintele cu un prosop şi le laşi la cald 30 de minute.
Ulterior, le ungi cu oul bătut şi le coci 40 de minute în cuptorul încins.
Pofta buna!