Plăcintă de cartofi copţi cu pui, şuncă şi praz
PrinteazaO reteta de placinta de cartofi copti cu pui, sunca si praz din: ulei de masline, piept de pui, sunca, cartofi, praz, faina, vin alb, supa de pui, smantana, aluat si ou.
- 2 linguri ulei de masline
- 400 g piept de pui, taiat in bucati mici
- 140 g de sunca taiata in felii groase, apoi tocate grosier
- aproximativ 450 g de cartofi copti, cei mari taiati pe jumatate
- 2 fire de praz,
- 1 lingura cu varf de faina, plus extra pentru presarat
- 200 ml vin alb
- 400 ml supa de pui
- 3 linguri cu varf de smantana foarte groasa
- 375 de aluat pentru tarta
- ou batut, pentru uns
Mod de preparare:
Se încinge jumătate din cantitatea de ulei într-o tigaie întinsă şi se rumeneşte puiul cam 5 minute. Se răstoarnă într-o formă termorezistentă cu laturile de 22 x 28cm, apoi se presară în strat uniform şunca şi cartofii copţi.
Se încinge uleiul rămas şi se înmoaie prazul cam 5 minute, apoi se adaugă făina şi se amestecă aproximativ 1 minut.
Se toarnă vinul şi supa în tigaie. Se aduce la punctul de fierbere şi, amestecând continuu, se fierbe la foc iute până ajunge la consistenţa unui sos gros. Se ia de pe foc, se adaugă smântână, sare şi piper şi se amestecă. Se toarnă peste umplutura de plăcintă şi se lasă la răcit.
Se întind aluatul şi se taie o fâşie mică pentru decoraţii (după preferinţe). Se întinde restul de aluat astfel încât să se acopere vasul şi se aşază peste umplutură. Se foloseşte o furculiţă şi se presează aluatul peste marginile vasului. Se face o găurică în mijloc, apoi se acoperă bine cu folie alimentară.
Se congelează cel mult trei luni. Pentru cele mal bune rezultate, se decongelează la temperatura camerei opt ore.
Se încinge cuptorul la 200° C/ gaz 6. Se unge plăcinta cu ou bătut (având grijă să nu se acopere gaura prin care se va elibera aburul). Se coace 30-40 de minute, până ce devine aurie şi se pătrunde bine de căldură.
Plăcintă de cartofi copţi cu pui, şuncă şi praz
Pofta buna!