Portokalopita – Plăcintă cu Portocale Grecească din: oua, zahar, faina, iaurt, coaja si zeama de portocale, extract de vanilie, unt, praf de copt, sare. Portokalopita este o desert tradițional grecesc cunoscut pentru gustul său bogat de portocale și textura sa fragedă. Ingrediente: 6 ouă 1 cană de zahăr 1 cană de făină 1 cană […]
Placinta cu crema de vanilie
PrinteazaPlacinta cu crema de vanilie unt, faina, apa, ulei, sare, lapte, baton, zahar vanilat, oua, faina, esenta de vanilie.
Ingrediente aluat :
- 250 g unt
- 250 g făină
- 1/2 pahar apă
- 1 linguriţă ulei
- un praf de sare
Ingrediente crema: 1/2 l lapte, 1/2 baton vanilie sau 2 pacheţele de zahăr vanilat, 4 ouă, 175 g zahăr, 80 g făină
Mod de preparare:
Se face un aluat franţuzesc din unt, făină, apă, sare şi o linguriţă de ulei.
Se întinde o foaie subţire de 1/2 cm şi se aşază într-o tavă dreptunghiulară cu marginile joase, stropită cu apă.
Se înţeapă în mai multe locuri cu o furculiţă ca să nu se umfle la copt. Se dă la cuptor la foc bun.
După ce s-a copt, se taie foaia drept în două. Se aşază pe una din jumătăţi crema de vanilie în strat de 2-3 cm,deasupra se pune cealaltă foaie.
Se îndreaptă marginea cu cuţitul, astfel încât crema să nu iasă de loc afară dintre cele două foi de aluat.
Cu un cuţit foarte bine ascuţit se taie plăcinta în pătrate egale, fără să se apese, ci cu o mişcare de tăiat cu ferăstrăul.
Se presară zahăr pudră şi cu o spatulă se aşază prăjiturile pe farfurie, unele lângă altele.
Se pune o bucată de vanilie într-o cratiţă cu laptele clocotit. S
e acoperă şi se lasă să stea astfel un sfert de oră, ca să se parfumeze laptele.
Se freacă bine într-un castron ouăle întregi cu zahărul şi făina şi se toarnă laptele fierbinte, câte puţin, amestecând continuu cu lingura de lemn.
Se pune apoi pe maşină la foc potrivit, amestecând mereu, pentru a nu se prinde crema pe fund.
Când începe să fiarbă, se freacă repede şi viguros, ca să se desfacă toţi cocoloşii şi se dă la o parte bătând încă câtva timp crema cu o furculiţă.
Se întrebuinţează la plăcintă cu cremă, prăjituri cu cremă etc. Dacă atunci când este pe foc se observă că crema devine grunzuroasă, se dă repede la o parte şi se aşază cratiţa cu fundul în apă rece, adăugând şi înăuntru o lingură de apă rece.
Se bate apoi bine cu lingura sau cu telul, până ce dispar grunjii. Se poate înlocui vanilia cu coajă rasă de lămâie sau de portocală.
Aceasta se pune la început în lapte, care apoi se strecoară înainte de întrebuinţare.
Placinta cu crema de vanilie
Portokalopita – Plăcintă cu Portocale Grecească
Pofta buna!