Placinta cu carne de porc si fistic

Printeaza

Placinta cu carne de porc si fistic din: merisoare, zahar fin, suc de portocale, ulei de masline, ceapa, kaizer, usturoi, cimbru, salvie, carne de porc, fistic, nucsoara, faina, untura, lapte si ou.

Ingrediente:Placinta cu carne de porc si fistic

  • 300 g de merişoare
  • 3 linguri de zahăr fin
  • sucul de la o jumătate de portocală
  • 1 lingură ulei de măsline
  • 1 ceapă tocată mărunt
  • 4 felii de kaizer afumat, tocate
  • 2 căţei de usturoi pisaţi
  • frunzele de la câteva fire de cimbru
  • 6 frunze de salvie, tocate
  • 500 g carne de porc, tocată
  • 75 g de fistic decojit
  • puţină nucşoară proaspăt rasă

Pentru aluat:

  • 450 g de făină obişnuită
  • 100 g de untură
  • 4 linguri de lapte
  • 1 ou bătut

 

Mod de preparare:

Se pun merişoarele într-o cratiţă cu zahărul şi sucul de portocale. Se fierb la foc mic, apoi se lasă pe foc până când merişoarele încep să se spargă şi sosul se îngroaşă. Se lasă deoparte să se răcească.

Se încălzeşte uleiul într-o cratiţă mică şi se prăjeşte ceapa până se înmoaie. Se adaugă kaizerul şi usturoiul şi se prăjesc până când kaizerul începe să se rumenească, apoi se amestecă cimbrul, salvia şi se asezonează.

Se lasă să se răcească puţin, apoi se adaugă carnea de porc şi fisticul. Se asezonează cu sare, piper şi nucşoară proaspăt rasă, se amestecă şi se lasă deoparte.

Se încălzeşte cuptorul la 180° C/gaz 6.

Se cerne făina într-un vas cu două linguriţe de sare. Se pun untura şi laptele într-o cratiţă cu 150ml de apă şi se încălzesc până când untura se topeşte complet. Se toarnă peste făină şi se bate cu o lingură de lemn până când se formează o minge de aluat.

Se frământă puţin pe o suprafaţă tapetată cu făină, până când se omogenizează.

Se iau două treimi din aluat şi se întind (între două foi de hârtie de copt, ca să nu se lipească) sub forma unui disc destul de mare pentru a căptuşi fundul şi laturile unei forme de tort cu diametrul de 20cm şi înălţimea de 4-6cm (e bine să rămână aluat care să atârne puţin în afară).

Se pune aluatul în formă, îndesându-l bine. Se pune jumătate din cantitatea de umplutură peste aluat, nivelându-l într-un strat uniform. Se întind două treimi din sosul de merişoare, apoi se pune restul de umplutură şi se nivelează suprafaţa.

Se păstrează restul de sos la frigider, pentru a fi servit împreună cu plăcinta.

Se întinde restul de aluat şi se taie un disc cu diametrul de 20cm. Se pune peste plăcintă şi se ung marginile cu ou bătut. Se lipeşte marginea de aluat care atârnă şi se apasă pentru a „închide” plăcinta.

În mijloc se face cu vârful unui cuţit o gaură prin care să iasă aburul, apoi se unge plăcinta cu ou bătut. Se coace timp de 30 de minute, apoi se reduce temperatura cuptorului la 180° C/gaz 4.

Se lasă la copt încă 40 de minute până când aluatul se rumeneşte, iar un beţişor înfipt în centrul plăcintei şi lăsat deoparte timp de 10 secunde este încă foarte fierbinte.

Se pune la răcit pe un grătar.

Se serveşte cu sosul pus deoparte.

Pofta buna!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.