Placinta cu carne din Quebec
PrinteazaIn casele din regiunea franceză a Canadei, Ajunul Crăciunului nu ar fi la fel fără o plăcintă aromată, umplută cu carne, care se mănâncă după slujba de la miezul nopţii.
Fiecare regiune din Quebec are propria versiune a acestei plăcinte aurii, cu crustă dublă, care se prepară din cele mai simple ingrediente.
Se foloseşte carne tocată, de porc sau de vită, rumenită în tigaie cu ceapă, îngroşată cu piure de cartofi, stropită cu zeamă de carne şi condimentată cu cimbru, cuişoare şi puţină scorţişoară. Aluatul se face cu untură, pentru a fi mai pufos.
Există mai multe teorii privind etimologia numelui acestei mâncări. Tourtes se numeau turturelele vânate în apropierea golfului St. Lawrence din care se prepara probabil, iniţial, umplutura acestor plăcinte.
Dar numele poate proveni şi din Franţa, unde tourtiere este denumirea unui vas adânc de copt, în care se gătesc păsările vânate.
Dintre toate variantele locale, umplute cu carne de porc sau de vită, cea din regiunea Saguenay-Lac Saint-Jean din Quebec este cea mai deosebită, conţinând straturi de cartofi tăiaţi cubuleţe, ceapă şi carne, toate coapte într-un vas adânc, cu pereţii tapetaţi cu aluat.