Plăcintă cu cod sărat şi cartofi
PrinteazaO reteta de placinta cu cod sarat si cartofi din: cod sarat, cartofi, ceapa, lapte, smantana, vin alb, cimbru si maghran, sare, piper, bob, rosii, ulei de masline extravirgin si usturoi.
- 400 g cod sărat
- 400 g cartofi
- 1 ceapă
- 1/2 l lapte
- 200 ml smântână
- 1 pahar vin alb
- 1 lingură cimbru şi măghiran (uscate)
- sare şi piper
pentru garnitură:
- 150 g bob (sau fasole boabe) 4 roşii
- 4 linguri ulei de măsline extravirgin
- 1 căţel de usturoi
- măghiran
- sare
Mod de preparare:
Pune codul la desărat în apă rece timp de două zile, având grijă s-o schimbi de mai multe ori. Curăţă bobul de coji şi pune-1 la fiert, îndepărtează pielea de pe cod şi taie-1 în bucăţi. Curăţă cartofii de coajă şi taie jumătate din cantitate în cuburi.
Intr-o cratiţă, rumeneşte ceapa, peştele şi cartofii tăiaţi cuburi. Adaugă vinul şi lasă să fiarbă până când acesta se evaporă complet. Adaugă laptele şi fierbe în continuare pentru 40 de minute. La mijlocul acestui interval de timp, adaugă smântână, potriveşte gustul de sare şi piper şi presară ierburile aromatice.
Taie în felii cartofii rămaşi şi fierbe-i în apă cu un praf de sare. Opăreşte roşiile, răceşte-le în apă cu gheaţă, curăţă-le de pieliţă şi de seminţe, apoi taie-le felii.
Unge cu unt o formă rotundă şi aranjează cartofii şi compoziţia de cod în straturi. Pune în cuptor până când preparatul se rumeneşte frumos deasupra. Serveşte cu o salată făcută din bob fiert (sau fasole fiartă) şi felii de roşii, asezonată cu ulei amestecat cu usturoi şi puţin măghiran.
Plăcintă cu cod sărat şi cartofi
Poftă bună!