Placinta cu mac si gem de prune
PrinteazaPlacinta cu mac si gem de prune din: cartofi, margarina, zahar pudra, faina, oua, praf de copt, sare, coaja de lamaie, lapte, mac, gem de prune si ou pentru uns.
pentru aluat:
- 500 g cartofi fierti (dati prin razatoare)
- 200 g unt sau margarina
- 200 g zahar pudra
- 550 g faina alba
- 2 oua
- 1 plic praf de copt
- 1 varf cutit de sare
- coaja de lamaie rasa
pentru umplutura:
- 200 ml lapte
- 100 g zahar tos
- 1 plic zahar vanilinat
- 350 g mac macinat
- 50 g gem de prune
pentru uns:
- 1 ou batut
Mod de preparare:
Aluatul: praful de copt, sarea şi coaja de lămâie se pun într-un castron şi se frământă până se obţine un aluat omogen.
Umplutura: Laptele cu zahărul vanilinat şi coaja de lămâie se amestecă într-un castron şi se dau în clocot. Cratiţa se ia de pe foc, se adaugă mai întâi macul măcinat cu zahărul tos, apoi gemul; se amestecă totul foarte bine şi apoi se lasă să se răcească.
Aluatul se împarte în trei părţi egale. Fiecare bucată se întinde pe planşeta presărată cu făină pentru a se obţine o foaie cu dimensiunile de 30 x 40 cm. Fiecare foaie se unge cu o treime din compoziţia cu mac şi se răsucesc laturile mai lungi pe direcţia spre centrul foii.
Cu ajutorul unui cuţit înmuiat în apă se taie bucăţi late de 5 cm. Se aşează pe tava unsă, se ung cu ou bătut, iar tava se introduce în cuptor.
- Cuptorul electric: 170°C, pe treapta din mijloc (preîncălzit)
- Cuptorul cu aer fierbinte: 1 50°C (preîncălzit)
- Cuptorul cu gaz: treptele 2 – 3 (preîncălzit) Timp de coacere: 20 – 25 minute
Pentru a uşura măcinarea macului, se recomandă amestecarea în prealabil a acestuia cu zahăr tos. După ce s-a copt, plăcinta cu mac se lasă să se răcească.
Placinta cu mac si gem de prune
Pofta buna!
Incoming search terms:
- prajitura cu mac