Placinta cu mere, gutui si nuca
PrinteazaPlacinta cu mere, gutui si nuca din: faina, zahar, ulei, parf de copt, zahar vanilat, oua, mere, gutui, zahar, stafide, miez de nucă, coajă de lămâie, scorţişoară, biscuiţi măcinaţi sau pesmet, zahăr pudră cu aromă de vanilie.
Ingrediente:
- 500 g făină
- 6 linguri zahăr
- 6 linguri ulei
- 1 plic praf de copt
- 1 plic zahăr vanilat.
- 6 ouă
Pentru umplutură:
- 6 mere mari
- 2 gutui
- 5 linguri zahăr
- 2 linguri stafide
- 50 g miez de nucă zdrobit
- coajă de lămâie rasă
- 1 praf de scorţişoară
- 2 linguri biscuiţi măcinaţi sau pesmet
Pentru decor:
- 500 g zahăr pudră cu aromă de vanilie
Mod de preparare:
Cureţi merele şi gutuile de coajă, le dai pe răzătoarea mare, le amesteci cu zahărul, scorţişoara şi coaja rasă de lămâie şi le căleşti, amestecând permanent, până scade zeama. Spre sfârşitul călirii, adaugi stafidele şi laşi să se răcească.
Amesteci ouăle cu zahărul, adaugi uleiul, puţin câte puţin, zahărul vanilat şi, treptat, făina cernută cu praful de copt. Amesteci şi frămânţi bine până vei obţine un aluat omogen, mai tare.
Pui deoparte un sfert din aluat, restul îl întinzi într-o foaie groasă, pe care apoi o aşezi într-o tavă rotundă, unsă cu puţin ulei şi tapetată cu făină.
Presari pe deasupra biscuiţii măcinaţi, apoi fructele călite şijiucile zdrobite. Aluatul păstrat îl întinzi în foaie, tai benzi cu lăţimea de 2 cm, din care confecţionezi un grilaj împletit, care acoperă plăcinta.
Dai tava la cuptorul bine încins, pentru 45 de minute. După aceea tai plăcinta şi o setveşti cu zahăr pudră.
Pofta buna!