Plăcintă cu nuci macadamia caramelizate
PrinteazaO reteta delicioasa de placinta cu:biscuiti, unt nesarat, nuci de macadamia, zahar pudra, crema de branza, esenta de vanilie, oua, smantana, frisca.
Ingrediente blat:
- 160g biscuiţi digestivi de ovăz, fără cremă
- 40g unt nesărat, topit
- 150g nuci (de preferat, macadamia)
- 120g zahăr pudră
Ingrediente umplutura:
- 500 g crema de branza
- 1 linguriţă esenţă de vanilie
- 120g zahăr pudră
- 4 ouă mari
- 100ml smantana
Ingrediente pentru ornare:
- 300 – 400g nuci macadamia
- 250g zahăr
Sos caramel:
- 65g unt nesarat
- 160g zahar pudra
- 100ml smantana grasa sau frisca
Mod de preparare:
Ungeţi cu unt o formă rotundă de tartă. Pentru blat, pisaţi biscuiţii ca să obţineţi un pesmet fin. Amestecaţi pesmetul cu untul topit şi tapetaţi tava cu pasta obţinută. Pentru umplutură, amestecaţi crema de brânză cu zahărul, esenţa de vanilie, ouăle bătute şi smântână. întindeţi umplutura peste blat şi puneţi tava la cuptor, la foc potrivit, aproximativ 70 de minute.
Faceţi proba cu scobitoarea pentru a verifica dacă este coaptă la mijloc. Pentru ornare, prăjiţi mai întâi nucile într-o tigaie uscată sau la cuptor. Puneţi zahărul în alt vas şi caramelizaţi-l la foc potrivit.
Când caramelul este auriu, adăugaţi în el nucile prăjite, amestecaţi şi turnaţi o foaie de caramel pe un platou uns cu ulei. Lăsaţi caramelul la răcit, întoar-ceţi-l de câteva ori în acest timp, apoi pisaţi-l neregulat.
Pentru sos, puneţi untul şi zahărul într-o cratiţă şi amestecaţi încontinuu la foc mediu, cu o lingură de lemn, până obţineţi un caramel roşcat, uniform. Când ajunge la culoarea dorită, adăugaţi smântână grasă şi amestecaţi energic ingredientele, apoi lăsaţi sosul să se răcească.
Turnaţi sosul cu o lingură peste nucile aşezate pe prăjitură.
Pofta buna!
Bun, bun, am inteles de placinta, dar de unde gasesc nuci de macadamia? Asta-i marea intrebare intrebatoare