Placinta cu praz si telemea
PrinteazaPlacinta cu praz si telemea din: faina, drojdie, sare, apa, ulei, praz, telemea, oua, ulei.
Pentru aluat:
- 600 g faină
- 1 linguriţă cu drojdie
- sare
- apă caldă
- 3 linguri cu ulei
Umplutura:
- 4 bucăţi de praz (1 kg)
- 300 g brânză telemea (de preferat: de oaie sau capră)
- 3 ouă
- 2 linguri cu ulei
Mod de preparare:
Curăţaţi prazul de foile veştede, tăiaţi vârfurile şi mustăţile, spălaţi în apă rece fiecare fir, apoi tăiaţi rondele subţiri tot prazul. Se strâng în ceaun mai mare în care s-a pus ulei. Amestecaţi uşor până se înmoaie, adăugaţi o ceaşcă mică plină cu apă şi lăsaţi să fiarbă la foc mic.
Când prazul ş-a înmuiat adăugaţi brânza telemea dată pe râzătoare, omogenizaţi, daţi vasul jos de pe plită, adăugaţi ouăle bătute.
Impărţiţi aluatul în 3 bile, întindeţi foi mai mari decât tava. Ungeţi tava cu ulei, puneţi prima foaie de aluat, întindeţi umplutura, încreţiţi aluatul ca să încapă în tavă, puneţi a doua foaie de aluat, întindeţi umplutura, îngrămădiţi foaia ca să intre în tavă.
Acoperiţi cu a treia foaie, ungeţi cu puţin ulei şi puneţi tava în cuptorul fierbinte pentru 30-40 min. Coaceţi la foc potrivit, scoateţi plăcinta când s-a rumenit.
Serviţi plăcinta călduţă sau rece, cu vin alb.
Pofta buna!