Plăcintă cu spanac si chivas
PrinteazaPlăcintă cu spanac si chivas
- 1,500 kg spanac
- 10 ouă, 500 g brînză (rasă)
- 4 linguri de unt
- puţin ulei de măsline
- 10 foi de plăcintă
- puţin mărar
- 10 fire de chivas
- piper măcinat
- sare
Mod de preparare:
Spală bine spanacul, apoi taie-l foarte mărunt. Sărează-l puţin (trebuie să ţii cont că şi brînză este sărată), frămîntă-l, să se înmoaie, apoi presează-l, ca să scoţi surplusul de apă. Taie mărunt mărarul şi firele de chivas şi pune-le în spanac.
Adaugă ouăle (bătute, în prealabil, cu un tel), brînză rasă, piperul. Amestecă totul. Unge cu ulei o tavă de copt (tradiţional, se face în tavă rotundă), aşază în ea cinci foi de plăcintă, stropeşte cu ulei, pune o treime din umplutură, aşază o foaie de plăcintă, pe care o stropeşti cu ulei, apoi încă o treime din umplutură, încă o foaie de plăcintă stropită cu ulei şi restul de umplutură.
Deasupra pune ultimele trei foi de plăcintă. Ridică marginea foilor şi pliaz-o deasupra plăcintei. Stropeşte foile cu apă, apoi toarnă deasupra untul topit şi fierbinte.
Dă la cuptor la foc mic pînă se rumeneşte. După ce ai scos plăcinta din cuptor, pune deasupra un prosop curat timp de cîteva minute, să se aburească şi să fie mai uşor de tăiat.
Pofta buna!