Placinta cu varza si smantana
PrinteazaPlacinta cu varza si smantana din: faina, ou, unt, smantana, apa, sare, varza, ceapa, piper, menta.
Pentru aluat:
- 250 g faină
- 1 ou
- 2 linguri cu unt
- 2 linguri cu smântână
- 1 pahar cu apă călduţă
- sare
Umplutura:
- 1 varză albă mijlocie
- 1 ceapă
- 2 linguri cu unt
- 1 cană cu smântână
- 2 ouă
- sare
- piper măcinat
- mentă tocată
Mod de preparare:
Din făină, ou şi apă caldă în care aţi dizolvat 1/4 linguriţă cu sare frămânţi im aluat, având grijă să înmuiaţi toată făina. Adăugaţi smântână, frământaţi bine, întindeţi foaie şi ungeţi cu unt, împăturiţi şi frământaţi 10 min.
Aluatul trebuie să se desprindă de pe mână. ÎI strângeţi într-o bilă, lăsaţi să se odihnească 1 oră acoperit cu un şervet, timp în care pregătiţi varza.
Spălaţi varza, aruncaţi frunzele veştede, tăiaţi în sferturi şi tocaţi-o mărunt. Un sfert din varză puteţi să-l treceţi pe râzătoare. Amestecaţi cu ceapa tocată, frecaţi cu sare, spălaţi şi scurgeţi pe sită, apoi căliţi amestecul în unt.
Răciţi când varza s-a muiat bine, amestecaţi cu ouă, smântână, sare, piper măcinat şi mentă tocată. Omogenizaţi.
Impărţiţi aluatul în 4 părţi, întindeţi foi subţiri de 2-3 mm, acoperiţi fiecare foaie cu umplutura de varză, rulaţi, puneţi în tavă neunsă şi coaceţi 1/2 oră la foc potrivit. Plăcinta este bună caldă şi rece.
Serviţi cu vin roşu dulceag sau cu bere.
Pofta buna!