Placinta de spanac
PrinteazaPlacinta de spanac
- 500 g spanac
- 5 linguri untură
- 2 ouă
- 100 g brînză
- 1 linguri griş (sau mălai)
- 1 pahar lapte (sau zer)
- 400 g făină
- sare
Mod de preparare:
Curăţăm spanacul, alegînd numai frunzele, îl spălăm bine şi îl strecurăm. Punem într-o cratiţă o lingură de untură, adăugăm spanacul şi punem la foc pînă se moaie bine foile. Apoi lăsăm să se răcească.
Batem ouăle şi le amestecăm cu spanacul şi cu brînza. Adăugăm griş sau mălai. Amestecăm bine şi adăugăm lapte sau zer de la brînză. Din făină, apă, sare şi o lingură de untură facem un aluat pe care îl împărţim în 10 bucăţi rotunde (sferice). Intindem o bucată de aluat cu vergeaua pînă ajunge de mărimea tăvii în care vom face plăcuta. Procedăm la fel şi cu celelalte bucăţi.
Luăm şase foi şi, după ce le ungem pe o parte cu puţină untură sau ulei, le aşezăm una peste alta. Facem tot aşa cu celelalte foi şi le lăsăm la o perte.
Ungem o tavă cu puţină grăsime şi aşezăm în ea primele şase foi. Turnăm spanacul pregătit, netezindu-1 bine cu o lingură. Punem deasupra celelalte patru foi şi le întoarcem marginile în sus. Turnăm trei linguri de untură şi dăm la cuptor.
După 30-40 minute scoatem plăcinta, o tăiem şi o servim caldă.
Pofta buna!
Foarte buna placinta de spanac.