Placinta delicioasa cu mere, ghimbir si stafide
PrinteazaPlacinta delicioasa cu mere, ghimbir si stafide din: faina, unt, zahar, nuci, coaja de lamaie, galbenus, mere, zahar, ghimbir, suc de mere si stafide.
pentru aluat:
- 175 g faina, plus extra pentru presarat
- 100 g de unt rece, taiat cuburi
- 50 g zahar
- 25 g nuci, macinate
- coaja rasa de la 1/2 lamaie
- 1 galbenus mare, batut, plus putin ou pentru glazura
pentru umplutura:
- 10 mere, curatate de coaja si de cotor si taiate in cubulete
- 100 g zahar
- 100 g ghimbir confiat, tocat
- 1 lingura suc de mere
- 50 g stafide
Mod de preparare:
Pentru prepararea aluatul, pune faina si untul intr-un bol si amesteca-le cu mana, pana cand obtii o compozitie nisipoasa. Adauga zaharul, nucile măcinate, coaja rasă de lămâie şi un praf de sare şi amestecă toate ingredientele. Incorează gălbenuşul. Inveleşte-l în folie alimentară şi dâ-l la rece 1 oră.
Pentru prepararea umpluturii, căleşte merele, zahărul şi ghimbirul într-o cratiţă aproximativ 5 minute, apoi adaugă făina, amestecând încontinuu, dar nu lăsa compoziţia prea mult pe foc pentru că ea se va coace şi în cuptor. Adaugă sucul de mere şi stafidele, apoi pune totul deoparte pentru a se răci.
încinge cuptorul la 190°C. Umple un vas termorezistent (diametru de 23cm şi adâncime de 5cm) cu compoziţia de mere şi unge marginile cu puţin ou bătut.
Pe o suprafaţă presărată cu puţină făină întinde aluatul până capătă aproximativ acelaşi diametru cu al tăvii.
Apasă capacul acesteia deasupra aluatului şi îndepărtează surplusul de pe margini; acesta poate fi folosit pentru a decora partea superioară. Cu ajutorul degetelor, potriveşte şi apasă aluatul deasupra umpluturii din tavă, apoi unge-l cu ou bătut.
Fă 3 mici tăieturi în aluat pentru a permite aburului să iasă. Dă la cuptor 40-45 de minute, până când plăcinta devine aurie şi crocantă.
Placinta delicioasa cu mere, ghimbir si stafide
Pofta buna!