Placinta delicioasa cu mere, rom si scortisoara
PrinteazaPlacinta delicioasa cu mere, rom si scortisoara din: făină, unt rece, sare, oua, zahăr, mere acrişoare, rom, scorţişoară, lămâie, amidon alimentar, lapte.
- 250 g făină
- 125 g unt rece
- sare
- 1 gălbenuş
- 5 linguri de zahăr
- 750 g mere acrişoare
- 2 linguri rom
- 1 linguriţă scorţişoară
- 1 lămâie
- 1 lingură amidon alimentar
- 3 linguri lapte
Mod de preparare:
Cerni făina pe un tocător, iar în mijloc faci o adâncitură. Adaugi untul mărunţit, un praf de sare, gălbenuşul şi 2 linguri de zahăr şi omogenizezi până obţii un aluat moale.
Apoi îl acoperi cu o folie de plastic şi îl laşi într-un loc răcoros timp de 30 de minute. Razi coaja de lămâie şi storci sucul. Cureţi merele de coajă, le tai în patru, le scoţi cotorul şi îl toci.
Peste acestea torni sucul de lămâie, adaugi romul, scorţişoara, coaja de lămâie, zahărul rămas şi amidonul, apoi amesteci bine. încingi cuptorul la 200 de grade Celsius.
Pui la răcit o tavă de plăcintă sau o formă de tort. Frămânţi rapid aluatul pe o suprafaţă presărată cu făină, până devine o masă moale, uniformă, întinzi circa 2/3 din aluat, sub formă rotundă.
Căptuşeşti tava de plăcintă cu aluatul întins, lăsând o margine de circa 2 cm. Aluatul în exces îl tai şi întinzi amestecul de mere peste aluat. întinzi deasupra restul de aluat, astfel încât să acopere amestecul de mere.
Umezeşti marginile aluatului cu o pensulă înmuiată în apă rece, apoi apeşi pentru a se lipi. Bucăţelele de aluat rămase le întinzi şi le tai în diferite forme pentru decor.
Lipeşti formele de aluat pe suprafaţa plăcintei cu apă rece, apoi faci 3 găuri în aluat. Ungi plăcinta cu lapte şi o coci la cuptor circa 50 de minute, la 200 de grade Celsius, până devine galben-aurie.
Placinta delicioasa cu mere, rom si scortisoara
Pofta buna!