Placinta dobrogeana
PrinteazaPlacinta dobrogeana
Mod de preparare:
Faci un aluat mai tare din 500 g făină, circa 2 pahare apă călduţă şi o linguriţă de sare. Frămânţi bine, apoi laşi să se odihnească 1 oră.
Impărţi aluatul în 6 părţi egale. Rotunjeşti fiecare bucată pe planşetă cu podul palmei.
Le ungi cu untură (netopită) şi le aşezi una lângă alta într-o tavă. Laşi coca din nou la rece, să se odihnească 1 oră, după care, pe planşeta unsă cu untură întinzi cu vergeaua una din bucăţile de aluat până obţii o foaie de mărimea unei farfurii. Ungi cu grăsime.
Mai întinzi o bucată la fel, o aşezi peste prima, le întinzi puţin împreună cu vergeaua, ca să se unească, apoi, prin rotire în aer de câteva ori, întinzi până se subţiază (după fiecare rotire o aşezi pe planşetă şi o apuci din altă parte).
Când foaia s-a subţiat (trebuie să fie transparentă), o aşezi pe planşetă, o ungi cu grăsime şi o împătureşti în trei pe ambele direcţii (ca pe o batistă), făcând un pachet de mărimea fundului tăvii (foloseşte tăvi rotunde de aramă dacă ai!).
Dai deoparte şi te apuci de a doua foaie. Procedezi ca şi cu prima, dar n-o mai împătureşti.
O aşezi pe planşetă, rupi marginile groase, o pui deasupra foii strânse pachet, aşezi umplutura de brânză şi aduci peste umplutură marginile celei de-a doua foi.
Umplutura:
Amesteci 600 g telemea de oaie rasă, cu 100 g griş fiert separat şi cu 3 ouă. Intinzi a treia foaie, din ultimele două bucăţi de aluat, pe care o aşezi pe planşetă, rupi marginile groase, pui plăcinta pe o margine a foii, iar restul foii îl aduci deasupra, îmbrăcând astfel toată suprafaţa plăcintei (marginile le bagi uşor sub plăcintă).
Aşezi plăcinta în tava unsă şi o ungi şi deasupra. Se serveşte fierbinte, cu iaurt alături.
Pofta buna!
Bune dobrogenele. Eu am facut umplutura cu telemea de vaca