Placinta cu mac
PrinteazaPlacinta cu mac din: faina, lapte, zahar, drojdie, unt, ulei, mac, scortisoara, lamaie.
- 600 g faina
- 370 ml lapte
- 1 linguriţă zahăr
- 1 linguriţă sare
- 25 g drojdie
- 100 g unt
- 5 linguri ulei
Pentru umplutură:
- 250 g mac
- 200 g zahăr
- 100 ml lapte
- 60 g stafide
- 3 mere
- 1 linguriţa scortisoara
- 1 lingura coaja rasă de lămâie
Pentru uns:
- 1 ou
- 1 lingură mac
Mod de preparare:
Pentru umplutură se curăţă merele de coajă şi se dau pe răzătoarea cu găuri mari. Se macină nnacul apoi se amestecă cu zahărul, stafidele, scorţişoara, coaja de lămâie şi merele rase.
Se toarna laptele şi se fierbe puţin, apoi se lasă la răcit. Pentru aluat se încălzeşte laptele, se adaugă zahărul, drojdia şi se lasa la crescut.
Faina se cerne, se adaugă sarea si maiaua, apoi se frământă aluatul şi se împarte în trei părţi. Untul se topeşte si se amesteca cu uleiul.
Pe planşeta presărată cu fâină si se întinde într-o foaie subţire prima parte de aluat şi se unge din belşug cu amestecul de unt-ulei.
Se întinde a doua parte de aluat şi se pune peste prima, se unge cu amestecul de unt-ulei, apoi se întinde umplutura. Se întinde şi ultima parte de aluat, se pune peste umplutura şi se unge şi aceasta cu amestecul de unt-ulei.
Se pliază până la mijloc partea de sus, apoi partea de jos dupa care se pliaza la fel pana la mijloc partea din dreapta, apoi partea din stânga.
Aluatul se întoarce si se pune în tavă de mărimea 31×21 cm, unsă bine cu unt. Se crestează bucăţile cu un cutit si se laşa la dospit 1 oră.
Se unge cu ou bătut, se presară cu mac, apoi se coace 35-40 minute m cuptorul preincalzit la 180 grade.
Placinta cu mac
Pofta buna!