Placinta cu tocatura

Printeaza

Placinta cu tocatura – Această mâncare englezească, servită prin tradiţie de Crăciun şi de Anul Nou se prepară sub forma unei tarte din aluat de patiserie umplut cu o tocătură, care nu conţine carne, în prezent, tocatura conţine stafide de Corint, stafide, sultanine, mere şi fructe confiate, care se taie toate mărunt şi se stropesc cu brandy, rom şi vin de Madeira.

Tocâtura poate conţine şi untură (grăsime de la rinichi), un ingredient devenit însă opţional astăzi, când se acordă mai multă atenţie sănătăţii.

Foaia de aluat de deasupra este decorată uneori cu o stea tăiată din aluat, care reprezintă Steaua de la Betleem.

Perioada de glorie a reţetei originale a fost in Anglia secolului XVI, când plăcinta avea dimensiuni uriaşe şi era umplută cu limbă de bou, ouă fierte tari, ficat şi carne de pui, la care se adăugau zahăr, coajă de lămâie, fructe uscate şi condimente.

Pe măsură ce gusturile s-au schimbat, iar combinaţia de carne şi dulce a devenit mai puţin apreciată, carnea şi ouăle au fost eliminate din lista de ingrediente.

In perioada victoriană, se adăuga totuşi uneori carne tocată la umplutură, o variantă care mai poate fi întâlnită şi astăzi. Tocatura pentru plăcintă se poate prepara cu mult timp înainte şi se poate păstra în borcane.

Ingrediente Placinta cu tocatura:

Pentru aluat:

  • 500 g făină
  • 200 g unt rece
  • 1 ou
  • 1/2 cană de apă rece (aproximativ 100 ml)
  • 1 linguriță de sare
  • 1 lingură de zahăr (opțional, pentru un gust mai echilibrat)

Pentru umplutură:

  • 500 g carne tocată (de vită, porc sau amestec)
  • 1 ceapă mare, tocată mărunt
  • 2-3 căței de usturoi, tocați
  • 1 morcov, dat pe răzătoare
  • 1 ardei gras, tăiat cuburi mici
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • 1 linguriță de boia dulce
  • 1 linguriță de sare și piper (după gust)
  • 1/2 cană de supă de carne sau apă (pentru mai multă suculență)
  • 1/2 cană de verdeață proaspătă tocată (pătrunjel, mărar)

Mod de Preparare:

Pasul 1: Prepararea aluatului

Amestecarea ingredientelor: Într-un bol mare, pune făina, sarea și zahărul (dacă folosești). Adaugă untul rece tăiat cuburi și amestecă cu degetele până obții un amestec nisipos.

Adăugarea oului și apei: Fă o adâncitură în mijlocul amestecului de făină și pune oul și treptat apa rece. Frământă până obții un aluat moale, elastic și omogen.

Lăsarea aluatului la odihnit: Împachetează aluatul în folie alimentară și lasă-l să se odihnească în frigider timp de 30 de minute.

Pasul 2: Prepararea umpluturii

Călirea legumelor: Într-o tigaie mare, încinge uleiul de măsline la foc mediu. Adaugă ceapa și usturoiul tocat și călește-le până devin aurii și parfumate.

Gătirea cărnii: Adaugă carnea tocată în tigaie și gătește până se rumenește uniform. Adaugă boiaua dulce, sare și piper după gust.

Adăugarea legumelor: Pune morcovul ras și ardeiul tăiat cuburi în tigaie și amestecă bine. Adaugă supa de carne sau apa și lasă amestecul să fiarbă la foc mic timp de 5-10 minute, până legumele se înmoaie și sosul scade puțin.

Adăugarea verdețurilor: După ce umplutura s-a gătit și s-a răcit puțin, adaugă verdeața proaspăt tocată și amestecă bine. Lasă umplutura să se răcească complet înainte de a o folosi în plăcintă.

Pasul 3: Montarea plăcintei

Împărțirea aluatului: Împarte aluatul în două părți egale – una mai mare pentru baza plăcintei și una mai mică pentru capac.

Întinderea aluatului: Pe o suprafață presărată cu făină, întinde partea mai mare de aluat într-o foaie subțire și așaz-o într-o tavă de copt unsă cu unt sau tapetată cu hârtie de copt.

Adăugarea umpluturii: Pune umplutura răcită pe aluatul din tavă și întinde-o uniform.

Acoperirea plăcintei: Întinde cealaltă parte de aluat și acoperă umplutura cu ea. Îmbină marginile aluatului și apasă ușor pentru a sigila plăcinta.

Crearea unui capac: Poți face câteva tăieturi mici pe suprafața aluatului pentru a permite aburilor să iasă în timpul coacerii.

Pasul 4: Coacerea

Coacerea plăcintei: Preîncălzește cuptorul la 180°C și coace plăcinta timp de 30-40 de minute, până când aluatul devine aurit și crocant.

Servirea: Scoate plăcinta din cuptor și las-o să se răcească puțin înainte de a o tăia și a o servi.

Fie că o pregătești pentru o masă de familie sau pentru o ocazie specială, această rețetă este simplă și poate fi adaptată pentru a include diverse ingrediente.

Este un fel de mâncare perfect pentru iubitorii de plăcinte și un adevărat răsfăț culinar!

 

 

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.