Placinta de visine cu vanilie si crema de branza
PrinteazaPlacinta de visine cu vanilie si crema de branza din: vişine, amidon, zahăr alb sau zahăr cu vanilie, gem de cireşe sau vişine, pastă de vanilie sau extract, unt sărat, cremă de brânză (smântână sau îngheţata), unt rece sărat, făină, zahăr alb sau zahăr cu vanilie, oua.
Ingrediente:
- 800 g de vişine (greutatea cu tot cu sâmburi), sâmburii îndepărtaţi, apoi tăiate în jumătăţi
- 2 linguri de amidon
- 75 g de zahăr alb sau zahăr cu vanilie, dacă găseşti
- 140g gem de cireşe sau vişine
- 1 lingură pastă de vanilie sau extract
- 25g de unt sărat, tocat în bucăţi mici
- cremă de brânză, smântână sau îngheţată
Pentru aluat:
- 225g de unt rece sărat, tocat în bucăţi mici
- 400g de făină, plus extra pentru presărat pe suprafaţa de lucru şi pe hârtia de copt
- 75g de zahăr alb sau zahăr cu vanilie, plus 1 lingură
- 2 gălbenuşuri de ouă medii (păstrează albuşurile pentru glazură)
- 1 linguriţă extract de vanilie sau pastă de vanilie
Mod de preparare:
Intâi prepară aluatul. Pune untul şi făina într-un robot de bucătărie şi amestecă-le până când obţii un aluat care arată ca un pesmet umed. Adaugă zahărul şi reporneşte robotul.
Bate gălbenuşurile cu 2 linguri de apă rece şi vanilia într-un bol, apoi toarnă-le peste aluat.
Reporneşte robotul până când aluatul începe să se lege, adăugând putină apă, câte 1 linguriţă pe rând, dacă pare prea uscat – încearcă să nu adaugi prea multă pentru că va ieşi tare!
Transferă aluatul pe suprafaţa de lucru şi frământă-l pentru scurtă vreme pentru a-l omogeniza.
Rupe-l în 2 bucăţi, una ceva mai mare decât cealaltă, înfăşoară-le în folie alimentară, aplatizează-le cu mâna şi fine-le la frigider 30 de minute.
Incinge cuptorul la 200°C. Scoate bucata mai mare de aluat din frigider – dacă pare puţin prea fermă, las-o la temperatura camerei 20 de minute, pentru a seînmuia.
Pe o suprafaţă presărată cu puţină făină întinde aluatul până la o grosime de circa 3mm.
Foloseşte-l pentru a tapeta o formă metalică de plăcintă, cu diametrul de 20-22cm, lăsând puţin aluat să atârne peste margini – dacă e nevoie, mai taie din el cu un foarfece.
Tapetează acest aluat cu hârtie de copt şi umple-l cu boabe de fasole uscată, apoi dă tava la cuptor pentru 20 de minute.
Combină vişinele, amidonul şi zahărul într-un bol.
Adaugă gemul, vanilia şi untul şi amestecă din nou. Indepărtează boabele de fasole şi hârtia de copt, unge foitajul cu albuş bătut spumă şi coace-l încă 5 minute, până când devine auriu.
Taie marginile pentru a le uniformiza. Micşorează temperatura din cuptor la 180°C.
Pune vişinele în mijlocul plăcintei, întinde restul de aluat astfel încât să aibă aceeaşi grosime ca foaia anterioară şi să fie suficient de mare pentru a acoperi plăcinta.
Transferă-l apoi pe o bucată de hârtie de copt presărată cu multă făină şi, folosind cutterul tău făvorit pentru minibiscuiţi sau duiul mai mare al unui poş de ornat, decupează câteva bucăţi – noi am folosit un cutter de 2cm în formă de stea, dar inimile şi cercurile arată la fel de bine.
Ai grijă să nu tai prea multe, pentru că aluatul se va rupe. Unge cu albuş marginile şi tot interiorul aluatului. Punela loc ţâteva forme decupate, dacă vrei.
Cu grijă ridică hârtia de copf şi transferă aluatul peste plăcintă. Taie marginile în exces, Jpoi apasă pe capacul de aluat cu dosul unei furculiţe. Dă plăcinta la cuptor pentru 35 de minute.
Unge plăcinta cu restul de albuş cu ajutorul unei pensule de patiserie şi presară restul de zahăr -1 lingură – deasupra. Mai dă plăcinta la cuptor alte 5 minute, până când devine aurie şi clocoteşte.
Las-o să se răcească măcar 20 de minute înâihte de a o servi cu cremă de brânză, smântână sau îngheţată.
Placinta de visine cu vanilie si crema de branza
Pofta buna!